Процесор с 1000 ядра достига 1,78 трлн. операции в секунда

Процесорът KiloCore се състои от 621 млн. транзистора, а всички негови ядра са независими едно от друго

Процесорът KiloCore се състои от 621 млн. транзистора, а всички негови ядра са независими едно от друго (снимка: Калифорнийски университет, Дейвис)

Първият в света чип с 1000 процесорни ядра е дело на учени от Калифорнийския университет, Дейвис. KiloCore е способен да изпълнява 1,78 трлн. инструкции в секунда и е производен от IBM по 32-нанометрова CMOS технология.

Процесорът се състои от 621 млн. транзистора, а всички негови ядра са независими, т.е. могат да изпълняват различни програми. Чипът се различава принципно от многоядрените графични процесори с идеология „Single-Instruction-Multiple-Data”, при  които всички ядра работят по една програма, а това ограничава използването им до специфичен кръг задачи.

Ядрата на KiloCore обменят данни помежду си пряко, като по този начин се отстранява тясното място, а именно – обмена на данни чрез паметта, както е при класическите многопроцесорни конфигурации. Идеята е приложенията да се разделят на множество малки програми, които се изпълняват паралелно от процесорните ядра.

Ядрата работят на самостоятелна тактова честота, която достига 1,78GHz. При изпълнение на задачите, някои от ядрата на KiloCore могат да се изключват, за да се пести енергия.

Процесорът демонстрира завидна енергийна ефективност – може да се захранва от един елемент AA, като изпълнява 115 млрд. операции в секунда, при консумация 0,7 вата, което е 100 пъти по-висока ефективност от тази на съвременните процесори за лаптопи.

Вече са създадени приложения за KiloCore от рода на кодиране и декодиране на сигнали за безжична връзка, обработка на видео, криптиране и други задачи, свързани с интензивна обработка на данни, вкл. научни приложения и работа с бази данни. Създадени са още компилатор и инструментариум за програмиране на процесора.

Коментари по темата: „Процесор с 1000 ядра достига 1,78 трлн. операции в секунда”

добавете коментар...

  1. Димитър Димитров

    Ами какво е мрежата в ЦЕРН. Хиляда компютъра, всеки с по 4 ядра. Идеята е същата, но не е побрана в един чип. И с толкова малко транзистори, сигурно производителността е достатъчна за определен вид приложения, както при графичните чипове.

  2. ха

    ХЕХЕ благодаря за отговора, въпреки, че и ти “прекрасно” се справи да сравняваш 8 битова шина с 32 нанометров процес. Единствено по честотата е ясно, че има напредък. То не че по другите параметри няма, но не е написано нито в тази нито в другите статии които намерих.

    И заглавието е ужасно подвеждащо. Трябва да пише подобриха скоростта и консумацията на 1000 ядрения чип KiloCore. Така от статията излиза, че сега са му пуснали първата версия, което не е така.

  3. XEXE

    Не е лошо като се чете да се чете всичко, а не избирателно… Да има Kilocore от 2006, НО той е 8 битов!! и е с честота 125 MHz!! Направо е смешен в сравнение с НОВИЯТ произведен тези дни по 32-нанометрова CMOS технология, който е честота, която достига 1,78GHz…

  4. HITler

    е ся не е нужно толкова заяждане:) виж примерно аз не бях чел/чул за този процесор! макар да е от 2006та статията…:)

  5. ха

    За процесор Kilocore в Wikipedia пише: “Produced 2006” (няма грешка точно в 2006 е първата ревизия на статията). От друга страна естествено тази статия е превод на друга “чисто нова новина”. Някой ще ми разясни ли какво всъщност става тук???

Коментар