Носимата електроника е обещаващ пазар в Източна Европа

Близо 80% ръст в продажбите на носима електроника регистрира анализаторската компания IDC на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото тримесечие.

В периода януари-март 2016 г. са продадени общо 328 хиляди устройства от категорията носима електроника, което е със 78,7% повече спрямо същия период на миналата година, сочи докладът  на IDC.

„Умната” носима електроника заема само една пета от пазара (21,4%), докато останалите продажби се падат на т.нар. базови устройства. Основната разлика между умните и базовите устройства е способността на първите да поддържат приложения от външни разработчици, пояснява IDC.

Към 2020 г. продажбите на различни видове носими устройства в региона ЦИЕ ще достигнат 2,5 млн. броя, което означава ръст от над 121% за пет години, сочи прогнозата. Подемът се обяснява с нарастващата популярност на смарт устройствата.

Доставките на умни очила, в частност, ще нараснат в следващите три години с над 100%. Анализаторите очакват към края на десетилетието делът на тази категория устройства да превиши 20%.

Ръстът на пазара за носима електроника е съпроводен с появата на големи възможности за софтуерната индустрия. Нишата е много привлекателна за разработчиците на софтуер и особено за тези, които специализират в направления като машинно обучение, оптично разпознаване и изкуствен интелект, отбелязва IDC.

Коментар