ЕС може да признае роботите за електронни личности

Усъвършенстваните роботи може да получат статут на електронни личности в рамките на Европейския съюз

Усъвършенстваните роботи може да получат статут на електронни личности в рамките на Европейския съюз

Документ, който урежда статута на роботите като електронни личности, е внесен за обсъждане в Европейския парламент. Подобна регулация се налага предвид нарастващата популярност на роботите и тяхното използване в области като медицина, промишленост и в домакинствата.

Със статут на електронни личности ще могат да се ползват технически най-сложните роботи, съобщава ТАСС. Организациите, използващи роботи, ще бъдат задължени да внасят социални осигуровки за машините.

Всеки робот ще се води на отчет в специално създаден за целта регистър. Все пак, в случай, че бъде одобрена, инициативата ще има само препоръчителен характер.

От немската асоциация на машиностроителите и производителите на промишлено оборудване VDMA обаче смятат, че подобна промяна засега не трябва да влиза в законодателството, тъй като създаването на адекватна нормативно-правна база за електронни личности ще стане наежащо най-малко 50 години.

Има риск развитието на робототехниката да бъде преустановено, ако в момента влезе в сила регулация на статута на роботите, е мнението на производителите. Същевременно, все повече хора се безпокоят, че роботите може да увеличат безработицата и да задълбочат социалното неравенство.

Коментари по темата: „ЕС може да признае роботите за електронни личности”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Човече, като ти гледам разсъжденията, май си безработен.

  2. Човекът

    Страшни са хората, а не роботите.

    Хората не са се развили достатъчно интелектуално.
    Оставите ли човек без работа, без занимание и без всякакви ангажименти и отговорности – човека се превръща в нещо на ниво по-ниско от това на животните в прирорадата.

    Тоест безработния човек ще се отдаде изцяло и напълно на всякакви простотии и глупости.

  3. ха

    Между другото то затова се говори за гарантиран минимален доход на човек. Всеки ще получава едни пари месечно, без нищо да прави. Такава система означава да се поддържа човешкия род като стадо, което блее и яде и дори не го стрижат и колят. И да се разчита, че все ще е останал някой интелигентен, който не може да живее, без да прави нещо смислено.

    Между другото доста професии са далеч от автоматизация. Например при лекарите хирурзите и лабораторните лекари са почти ненужни, но лекарите поставящи диагнози и гледащи на ултразвук например – те няма скоро да намерят алтернатива.

    На практика интелектуалните професии никога няма да бъдат заменени изцяло от роботи, просто защото не може да се направи. Роботите нямат интуиция и никога няма да я имат. Самите хора не знаят как да симулират интуиция, че да я вкарат в компютрите. Това, че компютрите ще станат по-умни от хората – това са само фантастични мисли, които няма да станат. Подобно на направата на квантовия компютър, за който до момента са реализирани само 5 бита (а трябват стотици, за да има някакъв практичен смисъл от него)!

    Но да се върнем на хората. Ето например шахматистите. Съвременните компютри вече ги побеждават успешно, но това ще продължи до тогава, когато нова генерация шахматисти ще се научат да боравят умело с компютрите. Тогава един шах компютър навигиран от шахматист ще е много по-силен от една изцяло компютъризирана шах система.

  4. :)

    В условията на неолиберализъм е смешно да се твърди, че на някой му пука за безработните, не и преди започнат да ритат задниците на политиците.

    Автоматизацията навлиза във всички отрасли на икономиката с невероятни темпове и прогнозите за масово закриване на работни места в близкото десетилетия са плашещи. Едновременно с това началото на глобализацията върна условията за възраждане на “дивашкия” капитализъм от 18-ти и 19-ти век. Виждаме, как растежа на БНП във водещите икономики не само не е свързан с подобряване на жизненото равнище, а в последните 25 години то спада непрекъснато. Без значение от кухите аргументи като демографска криза и т.н., елементарната аритметика показва, че причината е в засиленото преразпределение на парите. Съвременните неолиберали прегърнаха формулировката на Адам Смит – “всичко за нас, нищо за другите”. Как точно на този фон би могло изобщо да се допусне, че тези, които си поръчват законите, ще пожертват производителност и ефективност в името на оцеляването на някакви си “мързеливите да работят безработни”…

    А за хормоните на растежа… изчакай твоите приятели от Брюксел да ти натресат ТПТИ и си погледни тогава новия балкон…

  5. Костадин

    Трябва да се мисли за някъква обща политика.Разбирам те за какво говориш, работил съм в завод на VW в Германия и съм слушал историте на старите работници там от 25 000 работника са останали само 3000 и това не е проблем, ако кажем да се направи само за поточните линии, обаче имам и приятел журналист които го съкратиха и той ми разказа как повечето хора в редакцията на весника си заминават защото алгоритми вече пишат новините и им трябват само 2 редактора.Дронове да разнасят пратки е друг проблем или автоматизирани коли за превоз на товари и пътници това вече не и научна фантастика ами чука на вратата.За лекарите дадох пример по долу.Просто много професии си заминават и то не само някакви хамалски да кажем, ами и такива свързани с интелектуален труд.С тази тенденция за роботизиране на труда просто не ми е ясно от къде си мислят фирмите и корпораците че хората ще имат пари да им копуват стоките след като голяма част ще са безработни.Единственото което ми идва на ум е въвеждане на данък за роботизиран труд, просто не ми се вярва да изникнат толкова много нови професии, че хората да се пренасочат на някаде.

    P.s. Foxcon съкрати тая година 60 000 хора от производството на смарт телефони а виж и какво казва шефа на МC Donalds ……
    McDonald’s chief executive Ed Rensi recently told the US’s Fox Business programme a minimum-wage increase to $15 an hour would make companies consider robot workers.

    “It’s cheaper to buy a $35,000 robotic arm than it is to hire an employee who is inefficient, making $15 an hour bagging French fries,” he said.

  6. ха

    Определено данъкът не е свързан с някакви футуристични тенденции, които гледаме по фантастичните филми. Проблемът, обаче, е че думата “робот” никак не е дефинирана. Какво например ще стане, ако модернизират и автоматизират поточната си линия и така намесата на хора стане ненужна?

    Вероятно този закон ще има едно твърде кратко действие в което работни места директно се заменят с хуманоидни роботи, вършещи същото на старите поточни линии. Но когато стане дума за изцяло ново производство (както споменах в началото) – тогава вече не е ясно колко човека са игнорирани при производството.

    Между другото производителите на автомобили ще бъдат яко охапани от подобен закон. Отдавна в поточните им линии има роботи, които заваряват. Това ще е един допълнителен разход, който ще оскъпи европейската автомобилна индустрия и може да я направи неконкурентноспособна.

  7. Костадин

    До Anonymous

    и защо си мислиш че “Скучаещата брюкселска бюрокрация прави всичко възможно, с плътен поток от кретенизми да отврати не само британците от ЕС” e вярно ? Тая мантра се повтаря от хора които не са и седнали да се запознаят с това какво се варши в Брюксел и повтарят само опорни точки на други хора на който някои им е платил да говорят глупости.Ето ти и един пример ако ги нямше тия от Брюксел, сега щяхме да ядем телешко с хормони на растежа и мъжете да изглеждаме като члага певици с по 1000 кубика силикон в гърдите.А относно осигоровките на електрони личности, това казано на прост език е данък върху роботите с които да се изплащат помощи за съкратените работни места.Бсеки един робот хируг замества реален лекар които е учил поне 10 години за това.с останалите професий е същото и според някои проучвания до 20 години може да имаме до 20% безработица с тенденция за увеличаване.И тези хора трябва а ядът нещо нали ?

  8. Anonymous

    Не е ли крайно време депутатите в ЕП да минават задължително медицинско освидетелстване? Скучаещата брюкселска бюрокрация прави всичко възможно, с плътен поток от кретенизми да отврати не само британците от ЕС. Ужасяващо е някакви изкукуригали Star Wars фенове да имат в ръцете си законодателна инициатива. Утре ще искат да ме съдят за неуважение на личността на роботизираната ми тоалетна чиния или че не съм й плащал издръжка, ако река да я изхвърля от къщи…

Коментар