Facebook и YouTube вече блокират екстремистко съдържание

Социалните мрежи Facebook и YouTube внедриха алгоритми, които блокират автоматично всяко съдържание, свързано с екстремизъм, качвано от потребителите в интернет, съобщи CNET.

И докато при YouTube, предвид спецификата на сайта, алгоритъмът блокира само видео, във Facebook технологията ограничава разпространението на снимки, статуси и анимирани изображения.

Алгоритмите са внедрени преди време, а в момента се тестват в реални условия. Няма официални изявления от двете компании, нито информация за това как работи новата технология.

Според вътрешни източници, алгоритмите търсят екстремистки материали чрез специален цифров отпечатък. Действието им наподобява технологията за търсене на пиратско съдържание в интернет, където „прясно” качените файлове се сравняват с предварително съставени черни списъци в автоматичен режим – ако файлът не мине проверката, системата го блокира.

Нововъведенията във Facebook и YouTube са насочени към борба с терористични организации. Алгоритъмът блокира видеоклипове с насилие, вкл. убийства, както и изявления, които приканват хората да се включат в редиците на терористите. Подобно съдържание се качва ежедневно в мрежата, като за определено време остава свободно достъпно – докато модераторите не го премахнат ръчно.

По предварителни данни, новите алгоритми на Facebook и YouTube имат способността да се самообучават. На първия етап от внедряването технологията ще работи под контрола на модератори, но в близко бъдеще ще стане напълно самостоятелна.

Коментари по темата: „Facebook и YouTube вече блокират екстремистко съдържание”

добавете коментар...

  1. Киро

    Ще е много добре, ако се разработят такива алгоритми, като при антивирусните програми с дефиниции и така да се търси във всякакво съдържание.

  2. Дебчо

    Този фейсбук е пълен идиотизъм и само умствени инвалиди, дебили и идиоти го ползуват.

  3. Юли

    Мисля, че има разлика между “екстремно” съдържание и такова, съдржащо “екстремизъм”…

Коментар