На какво да обърнем внимание при избора на смартфон

На какво да обърнем внимание при избора на смартфон
"Умните" телефони стават все по-популярни, заради свободата, която дават на потребителите
31/08/2006
"Умните" телефони, или смартфони, добиват все по-голяма популярност. Това се дължи на факта, че само с едно устройство можете да провеждате телефонни разговори, да проверявате електронната си поща, да четете документи или да се забавлявате в движение с музика, игри и видео. С тези си възможности, смартфоните могат да направят излишни редица други устройства.  
Хардуер
Първото, което трябва да проверите, когато избирате смартфон, е  какъв процесор и колко памет има избраният от вас модел. Процесорът трябва да бъде поне на 400 MHZ, за да имате достатъчно изчислителна мощност и съответно да работите комфортно с приложенията. Що се отнася до паметта, в момента най-разпространени са моделите с 64МВ, но ако имате възможност, се насочете към такъв със 128МВ, които ще ви осигурят по-бързо изпълнение на приложенията.
Проверете също свободнато пространство за съхранение на информация. Имайте предвид, че все пак става въпрос за мегабайти, така че ако желаете повече памет, трябва задължително да се уверите, че вашият смартфон приема карти, например SD/MMC. Чрез тях ще можете да добавите в момента поне още 4 GB място за съхранение на информация. 
Автономна работа
Много важен параметър, който трябва да отчетете, е времето за автономна работа, осигурено с едно зареждане на батерията. Тъй като смартфоните изпълняват повече функции от обикновен телефон, те се нуждаят и от повече захранване, което означава по-чести зареждания и по-малко време за използване. Когато преценявате фактора продължителност на работа, обърнете внимание дали времето е отчетено при вкючена безжичната комуникация (Wi-Fi) или без нея. При активна Wi-Fi, работа с приложения и обаждания някои от смартфоните може и да не издържат цял ден.
Комуникация
Естествено, че телефонните възможности на апарата са важни – нали все пак говорим за смартфон. Повечето мобилни джаджи от този клас са три–бандови, но напоследък набират скорост и четири–бандовите апарати.
Комуникациите са от особено значение за смартфоните. Ако даден модел не поддържа Bluetooth, насочете се към друг. Bluetooth е важна, тъй като ще можете да използвате безжични слушалки и няма да ви се налага да вадите „умния телефон“ от джоба при всяко едно позвъняване.
Следващият момент е Wi-Fi поддръжката, която ще ви позволи да използвате мрежата у дома или в офиса за проверка на електронната поща и сърфиране в интернет. Wi-Fi е полезна опция и е добре да я имате вградена в устройството.
Не са за пренебрегване GPRS и 3G комуникациите. Поддръжката на 3G ви гарантира по–високи скорости – над 300К, като този тип комуникация вече е достъпна и в България. Плюс за смартфона е и поддръжката на инфрачервена (infrared) комуникация, както и наличието на USB интерфейс.   
Софтуерното осигуряване
Тъй като смартфоните са създадени да работят с различни приложение, нормално е да имат операционна система (ОС). Пионер в областта на мобилните операционни системи е Symbian, която и в момента има най-голям дял в смартфоните. Следва Windows Mobile на Microsoft. Ще срещнете и Palm ОС в смартфоните Treo, а напоследък и Linux навлиза в този клас устройства.
Всяка една операционна система има своите плюсове и минуси. Ако се спрете на Windows Mobile, ще откриете добре познати приложения като Outlook, Excel и Windows Media Player. За съжаление, тази ОС има някои проблеми със стабилността, но пък осигурява високи нива на съвместимост. От другата страна е Symbian, която е по-стабилна. Тя не поддържа програми като Outlook, но пък има други приложения за е-поща и обработка на документи. Palm е доказала своите възможности и качество, като единственият недостатък е, че ще трябва да използвате Palm приложения, които искат „убеждаване“, за да работят с майкрософтски документи.
Преди окончателното си решение да купите даден смартфон, вземете го и вижте дали ви е удобен. Ако често пишете електронни писма или sms–и, насочете се към смартфон с клавиатура. При огледа се убедете, че екранът е достатъчно голям и можете да разчитате написаното.

Коментар