1 млн. лева е неустойката в проекта за е-правителство

Неустойка от 3333 лв. за всеки просрочен ден при закъснение в изпълнението на проекта за е-правителство ще плаща компанията, която ще изгражда системата. Размерът на неустойката може да достигне 1 млн. лева, уточняват от министерството на държавната администрация и административната реформа.
Най-голямата загуба за страната ни ще е да бъдат провалени проектите за създаване на електронно правителство, каза вчера Николай Василев в отговор на критиките от страна на БАИТ за нередности при провеждането на процедурите за избор на изпълнител и исканата оставка на министъра.
“Трябва ясно да се разбере, че изпълнителят няма да получи нито един лев, ако не изпълни задълженията си по договора. Авансовото плащане от 40% е защитено с банкова гаранция в пълния размер на аванса, която се освобождава чак след успешното приключване на изпълнението на договора”, каза Василев.
Във вторник МДААР отвори ценовите оферти на допуснатите кандидати по няколко търга. В първия, за изграждане на "Интеграционна система на е-правителството" (ИСЕП), ще участват фирмите "Сименс Бизнес Сървисиз" ЕООД и "Хюлeт Пакард България" ЕООД. Предложената цена на Сименс е 3 981 606 лева (без ДДС), а на Хюлет Пакард – 5 054 170 лева (без ДДС). Победителят ще бъде избран в срок от 5 работни дни от датата на отваряне на офертите.
По обществената поръчка за "Пилотна интеграционна система на е-Област" (ПИСЕО) единственият кандидат, подал оферта с цена 2 199 880 лева (без ДДС), е фирма ЦАПК "Прогрес" в консорциум със СИЕЛА (ЦАПК "Прогрес"-СИЕЛА").
В търга за доставка на 2150 електронни подписа са подали оферти "Банксервиз" АД, "Инфонотари" ЕАД и "Информационно обслужване" АД. Кандидатът с най-изгодна оферта е фирма "Инфонотари" ЕАД с ценова 118 000 лева. До края на месец септември всички 550 административни структури ще получат своите електронни подписи.

Коментар