Windows 10 разширява Linux поддръжката

В средата на Windows 10 могат да се пускат Linux десктопи с помощта на подсистемата WSL

В средата на Windows 10 могат да се пускат Linux десктопи с помощта на подсистемата WSL

Потребителите на експерименталната подсистема WSL (Windows Subsystem for Linux), която през август ще стане стандартна част от Windows 10, получиха разширена функционалност. Те вече могат да пускат Linux графични приложения, мениджъри и цели десктопи в средата на Windows.

WCL преобразува системни Linux заявки в такива за Windows и се позиционира като средство за пускане на конзолни Linux приложения в платформата на Microsoft. Новата версия на подсистемата разширява значително тези възможности, става ясно от публикации, посветени на проекта.

В частност, потребителите могат да  пускат работни десктопи Unity и Xfce в Windows 10 (с инсталирана подсистема WCL). В качеството на X сървър се използва VcXsrv, в рамките на който се развива наборът от сървъри X.Org за Windows. Вместо VcXsrv може да се ползва и Xming.

Процесите все още не са гладки и предстои да бъдат отстранени редица проблеми. Подробни инструкции за пускане на Unity десктоп среда в Windows са публикувани например в сайта fitoschido.

WSL се развива като проект, независим от конкретната Linux дистрибуция, но първите реализации бяха направени за Ubuntu. За целта в ядрото на Windows е добавена поддръжка на fork() и някои други специфични системни заявки на POSIX и Linux, което прави реализацията по-ефективна, в сравнение с емулацията.

Подсистемата успява напълно да се избави от използването на ядро на Linux. По същество, потребителското обкръжение на Ubuntu работи върху ядрото на Windows (така както в Nexenta потребителското обкръжение на Ubuntu работи върху ядрото OpenSolaris).

WSL се явява напълно нова реализация, която не изисква прекомпилиране на програми или комплектуване на специални дистрибуции. Първоначално проектът беше насочен към поддръжка на сървърни приложения, но сега се разширява и към графични приложения, мениджъри и дори работни десктопи.

Коментари по темата: „Windows 10 разширява Linux поддръжката”

добавете коментар...

  1. Професор Дъмбълдор

    ‘Франкенщайн’ с неизвестна функционалност и още по неизвестни цели.
    Наскоро микромеките закупиха компании за ботоее и тн .
    Ще пуска Linux в среда на Windows като напълно ще премахненуждата от ядро за Linux.Това е моментът, който Оруел не е сънувал .
    Микромеките ще поднесат на златна тепсия 100 % от глобалните потребителите на Skynet квантовите сървъри които ще подчинят всичко на своя AI .
    Оттам насетне всичко ще бъде царството на Саурон и Микромеките в ролята на неговите Орки ще късат жиива плът докато Глобалният монопол бъде съвършен.
    Огромно Зло иде към тази Земя!

  2. Фофу

    Прав/а е пИпи дългото. И после ще дойдат терминаторите и хаста ла виста бейби. И после ще има пак един месец с ризата с дългите ръкави и санитаря лично ще дава хапчетата

  3. пИпи дългото

    Не се притеснявайте хич!
    Всичко върви по план към Cloud услуги и скоро нормални операцционни системи няма да съществуват.Следващото поколение компютри няма да може да инсталирате ,ами директно ще Ви се предлагат готови решения от микромеките.
    За да изглежда ,че имате ”избор” ще ви е направят чисто нови оригинални кожи
    Линуксовски хибрид с Уиндоус икеф ти Кали,Дебиан ,Убунту …
    И директно към клод сървърите на NSA за да не се морите да се харчите прите за глупости.Така де ..с вас ще зсе анимават! Тия метаданни знаете лиу що пари хвърчат сега за да се майнят.Всичко си идва наготово идиректно AI на Skynet насочва дрон атаките глобално към правилните хора задаващи неправилните заявки.Има ли съпротива
    Не съм чула

  4. Oracle

    Супер, таман малко да го пооправят този линукс, че от сума години чакам да излезе някоя свястна дистрибуция за крайни клиенти, щот аман от писане на скриптове за какви ли не неща …

  5. Христо

    До Костадин!
    Точно така! Отлично казано!

    Империята на злото отвръща на удара, заради Wine и многото други полезни приложения, които да бъдат окрадени от Бил Гейтса.

    Искат да продават чужд безплатен софтуер – типично за Билчо същия стар ***.

  6. Костадин

    “Подсистемата успява напълно да се избави от използването на ядро на Linux. По същество, потребителското обкръжение на Ubuntu работи върху ядрото на Windows”
    …… Intеrface на Убунту върху windows.Тук напълно важи старата поговорка “Вълкът коуината си мени ама не и нрава”.

  7. Киро

    Мъчат се да направят нещо, като Wine за Линукс, но под тяхната система. Лошо няма, само да бяха оправили нещата с криптовирусите, щото така ще продължат да изнудват хората, разни престъпници.

  8. Anonymous

    Скверно и мръсно решение.
    Има си за тази цел технология за виртуализация. Това което правят от микромеките е 100% мърсуване.

Коментар