РС пазарът в Европа с признаци за съживяване

Ситуацията на РС пазара в региона ЕМЕА остава сложна по редица причини

Ситуацията на РС пазара в региона ЕМЕА остава сложна по редица причини

Продажбите на персонални компютри в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) са намалели с 4,7% през второто тримесечие и възлизат на 16,1 млн. броя, сочи нов доклад на IDC.

Все пак спадът не е толкова голям, колкото се очакваше. Доставките на ноутбуци са намалели само с 1,7%, което се счита за добър резултат. Нещо повече, продажбите на лаптопи в Западна Европа са нараснали с 4,1%, благодарение на резкия скок при бизнес моделите (ръст от 10,5%), а като цяло в EMEA корпоративните ноутбуци бележат ръст от 3,7%.

В същото време при мобилните компютри за крайни потребители динамиката на пазара остава отрицателна. Наблюдава се спад и при настолните системи – доставките в региона са намалели с 10% през второто тримесечие, в сравнение с периода април-юни 2015 г.

Ситуацията на РС пазара в ЕМЕА е сложна, тъй като регионът все още страда от валутни колебания, както и от промените в котировките на петрола, в допълнение към макроикономическата и политическа нестабилност, коментира IDC.

Докато обаче в Западна Европа доставките на РС са намалели само с 0,8%, в Централна и Източна Европа спадът е 8,5%, както прогнозира по-рано IDC. Регресът в Близкия изток и Африка е още по-голям от очаквания и се измерва от анализаторите с 13,3%.

HP е лидер на РС пазара в ЕМЕА с ръст от 4,2% на доставките и дял от над 25%. Компанията е продала 4,08 млн. компютъра през второто тримесечие.

Lenovo заема второ място с продажби в размер на 3,13 млн. броя и спад от 7,1%. Делът на китайският гигант е паднал от 19,9% до 19,4%.

Следва Dell с продажби в размер на 1,87 млн. РС и 7-процентен спад. Американската компания контролира 11,6% от пазара, в сравнение с 11,9% година по-рано.

Челната петица оформят тайванските производители Asus и Acer, които са продали съответно 1,86 млн. и 1,43 млн. броя РС през тримесечието, а дяловете им възлизат на 11,6% и 8,9% от всички продадени в ЕМЕА персонални компютри в периода април-юни 2016 г.

Коментари по темата: „РС пазарът в Европа с признаци за съживяване”

добавете коментар...

  1. HP

    emea ?

Коментар