САЩ и Русия планират мисия до Венера

НАСА и няколко руски научно-технически организации разглеждат възможността за съвместна мисия до планетата Венера, съобщи Институтът за космически изследвания РАН.

САЩ и Русия имат богат опит в изследване на Венера, но в последните десетилетия, по различни причини, тази планета се оказа извън плановете на двете водещи космически агенции.

На този етап се разглежда възможността за използване на елементите на мисия Венера-Д, която включва руски орбитални модули, както и модули за кацане. НАСА, на свой ред, ще отговаря за допълнителните елементи, в частност за управляемата атмосферна платформа VAMP (Venus Atmospheric Manoeuvrable Platform).

Друг обсъждан вариант е да се използват малки сонди с високотемпературна електроника, които могат да работят на повърхността на Венера няколко хиляди часа. Предвижда се сондите да бъдат спуснати в различни райони на планетата, за да следят атмосферата в близост до повърхността.

Като средство за извеждане в космоса се разглежда перспективният носител Ангара А-5, който е способен да изведе на ниска околоземна орбита товар до 22,5 тона. Масата може да се увеличи допълнително чрез комбинация от различни блокове.

В момента руските и американските специалисти проучват научните задачи по проекта Венера-Д за съответствие с пътната карта на НАСА за изследване на Венера. Целта е да се дефинират съвместни задачи в рамките на една, обединена мисия.

През 1994 г. американският апарат Магелан завърши картографирането на Венера. Оттогава досега планетата е изучавана само от две станции – Венера-Експрес и Akatsuki.

Коментари по темата: „САЩ и Русия планират мисия до Венера”

добавете коментар...

  1. Киро

    Само руски апарати са кацали засега на Венера, но както се разбра температурата на повърхността е около 594 градуса по Целзий.

Коментар