НАСА пусна игра за търсене на вода на Марс

Специалисти от НАСА и геймърската мрежа GAMEE създадоха мобилно приложение Mars Rover, посветено на всички марсоходи, които се намират на повърхността на Червената планета.

Играта дебютира в навечерието на четвъртата годишнина от мисията Curiosity на Марс, която започна на 5 август 2012 г. Осен за мобилни устройства играта е достъпна и за десктоп компютри.

Mars Rover се разпространява свободно в официалните магазини за приложени за iOS и Android, както и за РС. Идеята е играчите да намерят вода на Червената планета, като за целта управляват марсоходи и съставят оптимални маршрути, без големи склонове и кратени, преодоляването на които е проблематично.

Подобна игра несъмнено ще бъде интересна за любители, които искат да изучат ландшафта на Марс. Приложението не отразява действителната работа на марсоходите и всички трудности, на които се натъкват.

Така например, докато в играта устройството може да се управлява в реално време, на практика това не е така – учените разработват денонощен маршрут за движение и го предават към апарата. Заради огромното разстояние между Земята и Марс, сигналът постъпва със закъснение и управлението на марсохода в режим на реално време е невъзможно.

Освен това сегашните апарати на Марс не търсят вода, а се занимават преди всичко с изучаване на скалите. С търсене на вода ще се заеме следващият марсоход, чиято мисия е планирана за 2020 г.

Даунлоуд: Mars Rover

Коментар