Учени: Мозъкът на дебелите изглежда по-стар

Излишните килограми могат да доведат до ускорено стареене на мозъка, според изследване на учени от Кеймбриджкия университет, резултати от което бяха публикувани наскоро.

Учените са изследвали състоянието на нервната система на стройни хора и такива с наднормено тегло, за да установят, че мозъчната тъкан на дебелите изглежда средно с 10 години по-стара, отколкото на слабите.

„С остаряването, нашият мозък постепенно намалява като обем, но не я ясно защо при затлъстелите хора процесът на редукция на бялото вещество протича по-бързо. Можем само да гадаем дали затлъстяването причинява тези промени или затлъстяването е следствие от промените в мозъка”, коментира резултатите Лиза Ронан от Кеймбриджкия университ, Великобритания.

Ронан и нейните колеги са открили този необичаен феномен, изучавайки снимки на мозъка на над 500 жители на Кеймбридж на възраст от 20 до 87 години. За целта те са използвали магнито-резонансен томограф в една от болниците на града.

Учените искали да разберат как хранителните навици, състоянието на метаболизма и други фактори, свързвани със затлъстяването и диабета, влияят на скоростта на остаряване на мозъка и на предразположението на неговите клетки към смърт. Използвайки данните от томографа, учените изчислили и сравнили обема на бялото вещество, дебелината на кората на мозъка и неговата площ при дебели и слаби хора.

Анализът показва, че действително съществуват различия в структурата на мозъка, които се проявяват особено забележимо след 40-годишна възраст. След тази възрастова граница мозъкът на затлъстелите хора започва бързо да остарява и да намалява като обем и към 50-те години обемът и структурата му заприличват на мозъка на 60-годишните хора с нормално тегло.

Процесът на ускорено стареене обхваща основно бялото вещество на мозъка и почти не засяга кората, чиято площ и дебелина остават еднакви както при затлъстелите, така и при слабите възрастни хора. Това означава, че когнитивните способности и IQ-то на дебелите и слабите възрастни хора са еднакви.

Учените все още не знаят причината за този феномен на ускорено остаряване на мозъка при дебелите хора. По думите на Лиза Ронан, при стремителното застаряване и затлъстяване на хората, защитата на мозъка от похабяване може да стане една от главните задачи на медицината в следващите десетилетия.

Коментар