Колите Audi разпознават светофари

Безжична система, вградена в Audi, ще разпознава сигналите от светофарите за повече сигурност и икономия на гориво

Безжична система, вградена в Audi, разпознава сигналите от светофарите за повече сигурност и икономия на гориво

Audi разработи система за разпознаване на сигналите от светофари за своите автомобили. Необходимите данни се получават по безжичен канал, вместо светлината да се разпознава визуално.

Технологията вече се вгражда в някои модели на немския производител, доставяни в САЩ, като седана А4 и кросоувъра Q7. Сигналът постъпва директно в бордовия компютър на автомобила, след което на панела се извежда информация за текущата светлина и времето, което остава до зелено или червено.

Подобно решение повишава сигурността и оптимизира пътуването. Дублирането на сигнала от светофарите на информационния панел на автомобила дава възможност на водача да избере нужната скорост, за да следва зелената вълна.

В бъдеще системата ще може да гаси двигателя при активен червен сигнал, за да намали замърсяването на околната среда и да пести разходи на водача.

За да работи подобна технология, се налагат и промени в самите светофари, тъй като интерфейсът на системата се свързва безжично с тях. Светофарите в пет американски града вече са подмени за целите на изпитанията – ако те са успешни, модернизацията ще продължи.

Коментар