Виртуалната реалност: силата зад поглъщащите изчислителни среди

„Ерата на поглъщащите изчислителни среди ще се характеризира с изцяло мрежови връзки между хората, процесите и данните, като променя начина, по който взаимодействат хора и технологии, както и начина, по който учим, работим и играем. Ще бъдем потопени в изчислителна мощ и интелигентност” - Марк Пейпърмастер, главен технологичен директор на AMD

„Ерата на поглъщащите изчислителни среди ще се характеризира с изцяло мрежови връзки между хората, процесите и данните, като променя начина, по който взаимодействат хора и технологии, както и начина, по който учим, работим и играем. Ще бъдем потопени в изчислителна мощ и интелигентност” – Марк Пейпърмастер, главен технологичен директор на AMD

Дните около IFA’2016 със сигурност са най-доброто време да говорим за Виртуалната реалност (VR), не само защото това е интересната тема на деня, а защото вярвам, че нейната поява дава старт на ерата на поглъщащите изчислителни среди.

Пътят на технологичната индустрия през последния половин век премина през редица еволюционни етапи. Първата ера беше на централизиранитe изчислителни среди, доминирани от мейнфрейм системите на IBM. Следващият етап настъпи с персоналните изчислителни среди, когато настолните машини станаха масово явление в началото на 80-те години на миналото столетие. Сега е ерата на мобилните среди, движена от факта, че процесорите и датчиците стават все по-малки и могат да се вграждат във всевъзможни устройства.

Днес обществото не само приема и използва мобилните технологии – те са неразделна част от нашето ежедневие. От виртуалната реалност и интелигентните домове до колите без шофьор – сякаш няма граници за това какво е възможно и къде технологиите могат да намират приложение.

Отвъд виртуалната реалност

През януари тази година Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум, заяви, че ние сме изправени пред технологична революция. Според него, скоростта на технологичните пробиви в момента няма исторически прецедент и се усилва с експоненциално темпо. Мисля, че той е прав.

Ние сме в ерата, когато почти всички устройства са свързани и имат множество датчици, за да се „усещат” помежду си. Разпознаването на глас и изображения става все по-точно. Рендерирането на графични образи и дисплеите с ултра висока резолюция създават почти огледални визуализации. Бързият напредък и възприемането на софтуер с отворен код ускорява разработването на приложения.

Всички тези движещи сили сочат към ерата на поглъщащите изчислителни среди. Тя ще се характеризира с изцяло мрежови връзки между хората, процесите и данните, като променя начина, по който взаимодействат хора и технологии, както и начина, по който учим, работим и играем. Ще бъдем потопени в изчислителна мощ и интелигентност. Технологията ще ни обкръжава и ще става все по-вездесъща в нашето ежедневие. Тя ще взаимодейства с хората по начин, който едва започваме да си представяме. Виртуалната реалност е един страхотен пример за това.

Редица наблюдатели на технологичното развитие предсказват, че VR драматично ще промени образованието и ландшафта на много индустрии – от търговските вериги до отбраната, от здравеопазването до развлеченията, и от игрите до модата. Последните анализи подсказват, че пазарът на VR ще достигне $80 милиарда към 2025 г.

Независимо от размера на пазара в момента, вече са налице примери за възможностите на VR. Представете си да учите история, напълно потопени в пресъздаването на реални събития. Любимият ми пример обаче е Royal London Hospital, където е заснета операция по отстраняване на тумор с 360-градусови камери като част от програма за обучение на студенти по медицина и за информиране на широката общественост за обучението по хирургия. Водещ лекар е изразил мнение, че VR би могла да направи здравеопазването по-ефективно, като вдигне нивото на обучението по хирургия в световен мащаб.

Колкото и да е вълнуваща виртуалната реалност, може да се окаже, че добавената реалност (augmented reality – AR) има още по-голям потенциал. AR комбинира VR с наслоен реален свят, за да се създаде това, което се нарича смесена реалност, хвърляща мост на изживявания между реалната среда и изцяло виртуалната реалност.

Закон на Мур Плюс

С вълнуващите възможности, които може да осигури виртуалната реалност, ние често забравяме, че подобно развитие е възможно само поради напредъка в полупроводниковата технология. В частност, ние продължаваме да наблюдаваме огромни подобрения в енергийната ефективност и в изчислителната мощност, заедно с технологиите на все по-поглъщащи и все по-съвършени дисплеи.

Ако обаче искаме да вникнем в това, което обещава ерата на поглъщащите изчислителни среди, трябва да сме наясно с основните предизвикателства пред силициевата индустрия.

От зората на персоналните компютри разработчиците на продукти са се възползвали непрекъснато от ефекта на Закона на Мур, според който изчислителните възможности са се удвоявали на всеки 18 до 24 месеца при запазване на едни и същи цени и енергопотребление. Този напредък е позволил възможностите на компютрите бързо да растат, като същевременно се появяват устройства с ниско потребление на енергия, които дефинират възхода на ерата на мобилните изчислителни среди, както я виждаме днес.

И все пак законите на физиката не могат да бъдат измамени. Докато Законът на Мур все още е в сила, той е забавил своето темпо. Възловите подобрения при полупроводниците се разтягат все по-напред във времето, с повече нива на маските и на по-висока цена. През последните години сме свидетели, че тези подобрения изискват съчетание от архитектурен дизайн и иновации, за да се постига същото темпо на развитие на функционалността.

В стремежа си да подкрепим нови изживявания и иновации в ерата на поглъщащите изчислителни среди, аз смятам, че сме изправени пред това, което ще нарека Закон на Мур Плюс. Искам да кажа, че ако силициевата индустрия трябва да поддържа експоненциална скорост на подобрение на производителността и на цената, компаниите трябва да възприемат подхода на креативния инженеринг. Според мен, светът на Закона на Мур Плюс ще изисква комбинация от CPU за изчисления, GPU за изчисления и визуализация и други ускорители, които да тласкат ерата на поглъщащите изчислителни среди. Тези изчислителни енджини ще бъдат интегрирани с нови технологии на опаковка на полупроводниковите продукти, които да им дадат възможност за ефективна съвместна работа.

Ерата на поглъщащите изчислителни среди

На изложението IFA в Берлин бяха споделени още много мисли и гледни точки за виртуалната реалност. Възможностите и бизнес моделите, които стоят пред нас, подсилват факта, че сме в началото на ерата на поглъщащите изчислителни среди, където технологичният напредък ще се случва по-бързо отвсякога и в по-широк мащаб. Светът, какъвто го познаваме днес, ще се променя драматично.

Основните градивни елементи за това са високата производителност, ниската консумация на енергия и визуализацията. Тези елементи са тук сега и се подобряват с бързи темпове. Това все още е началото на поглъщащите изчислителни среди, като първата генерация продукти можем да сравним с първите смартфони. Те бяха хубави и полезни, но никой не си е представял, че ще се превърнат в това, без което повечето от нас сега не си  представят живота, като напълно преобразиха пазара на мобилни устройства и дадоха начало на напълно нови приложения и услуги.

Времената сега са вълнуващи за всички нас и аз вярвам, че чрез напредъка, който бележим на силициево и процесорно ниво, AMD има потенциала да подкрепи създаването на някои страхотни продукти в близко бъдеще.