Хромбуците скоро ще сканират пръстов отпечатък

Все по-популярните хромбуци скоро ще се сдобият със скенер на пръстови отпечатъци

Все по-популярните хромбуци скоро ще се сдобият със скенер на пръстови отпечатъци

Нова функционалност ще повиши сигурността при работа с хромбуци. Мобилните компютри под управление на Chrome OS, които са един от растящите сегменти на РС пазара, ще разпознават пръстови отпечатъци.

В изходния код на проекта Chromium се появиха указания, че в скоро време хромбуците ще се сдобият със скенер на пръстови отпечатъци, т.е. Google планира да добави поддръжка на дактилоскоп в своята операционна система Chrome OS.

Споменава се, в частност, устройство с името Kevin. Това ще бъде хромбук с екран в съотношение 3:2, хардуерна платформа Rockchip и скенер на пръстови отпечатъци. Възможно е Kevin да е кодовото име на следващия модел хромбук на Google от линията Chromebook Pixel.

Ако бъде осигурена поддръжка на дактилоскоп в Chrome OS, може да се очаква, че производителите на хромбуци ще се възползват веднага от тази възможност и на пазара ще се появят първите Chrome OS компютри със скенер за пръстови отпечатъци.

Хромбуците, наред с хибридните устройства 2-в-1, които могат да работят като таблет и ноутбук, показват положителна динамика на иначе слабия РС пазар. Мобилните компютри с Chrome OS намират най-голямо приложение в образователния сектор, но напоследък навлизат ускорено и в бизнеса. Дактилоскопската функция несъмнено ще допадне на корпоративните потребители.

Коментари по темата: „Хромбуците скоро ще сканират пръстов отпечатък”

добавете коментар...

  1. ВБА

    Тъч пада може да се използва, като скенер, както и бутоните на мишката или устройството. При работа дали, ще е хром бук, лаптоп или друго устройство те, ще работят само, когато пръстите са допрени до тъч пада или върху бутоните на мишката и не се отделят от тях. При дадено устройство може някои бутони да са скенер, а отключването да става при определен алгоритъм чрез тях, но само при свръх защитените. Няма ли контакт, или друг потребител се опита да работи с дадено устройство няма как да се получи. Даже при мишката двата бутона могат да са скенер, за да работи, само когато и двата пръста са върху нея за по голяма сигурност при работа с нея и устройството. При махане на пръстите устройството автоматично се заключва и се отключва да следващото поставяне на пръстите. Вариантите се няколко, и тогава няма да е необходима парола за отключване на устройството, е разбира се, ако не вземат тайно отпечатъците на необходимите пръсти. Сканиращият софтуер е локален за всяко устройство, и няма как да се хакне, по какъвто и да е начин въпреки желанието на някои заинтересовани, но само при условие, че то не е похитено или…. Има вариант, при който, ако не се даде допълнителна команда от притежателя на устройството при отваряне за ремонт, смяна на батерия или всякакъв друг вид операции то цялата информация може да се унищожи, която е записана на дисковете. Най безпроблемно е при SSD дисковете, което става мигновено при, какъвто и де е неорторизиран достъп до устройството…….но при обикновения потребител не е необходимо пълна защита, а само най необходимите. Възможно е да се направи локален софтуер при, който може да се упоменат видовете защита на устройството и само те да бъдат активирани, а не пълният набор. Даже де се опитат безжично или чрез някой слот да хакнат устройството, за да получат достъп може мигновено да се блокират тези опити независимо дали в момента се работи с устройството или не…..

Коментар