Себестойността на iPhone 7 е под 220 долара

Компонентите и сглобяването на един iPhone 7 струват на Apple 24,80 долара

Компонентите и сглобяването на един iPhone 7 струват на Apple 24,80 долара

Новият смарфон на Apple вече е на пазара и това даде повод на специалистите да пресметнат колко е себестойността на топ марковия продукт, който продължава да държи висока цена.

Изследване на компанията IHS Markit разкрива, че сумарно компонентите на iPhone 7 струват малко под 220 долара ($219,80), докато цената на смартфона на пазара е 649 долара. Става въпрос за версията с 32GB флаш памет.

Ако се добавят разходите за сглобяване, които са 5 долара, себестойността нараства до 224,80 долара. Според изчисленията на IHS Markit, новият iPhone 7 струва на Apple с около $37 повече, отколкото предходният модел iPhone 6S.

Като цяло, разходите на Apple за един брой на флагманския смартфон са близки до тези на Samsung за топ модел на Galaxy. Според специалистите, при равни други условия, Apple получава повече печалба от хардуера на своите смартфони, отколкото Samsung, въпреки че стойността на компонентите нарасна в последните години.

Коментари по темата: „Себестойността на iPhone 7 е под 220 долара”

добавете коментар...

  1. Костадин

    до: Anonymous

    Колега ако си там,напиши нещо под статията (да видя че си видял коментара ми).Имам един въпрос за Apple и бих се радвал на мнението ти като експерт.

    П.С.жалко че няма лични съобщения тук.

  2. Костадин

    до: Anonymous

    Мислех вече да не пиша коментари и без това продължи прекалено дълго а нямам време, затова ще бъда доста по кратък.Както ти казах ПРАВ СИ и не ми се спори вече,можех да те репликирам за доста неща като на пример,защо “retail” фирмата HP продават латопи с печалба от 5% в ниския ценови сегмент,виж тук си прав 10% са минимума,а не както казах разумна печалба,но това означава да продалжим да спорим.Не съм тук да да “впечатлявам някого”. Пак си повтарям пожеланието да приложиш всичките си знания на практика и да ги капитализираш.

    П.С.Това е и наистина последния ми коментар по темата.Всичко най-хубаво.

  3. Бранимир

    Анонимния много се пали, ама сметките му така на око изглеждат що-годе читави. 25% печалба е ок за компания с високотехнологични продукти. 10% е за евтините боклуци от магазина за 1 лев. Ама там пазарът е гарантиран, оборотите са чудовищни. Всеки си купува Затова и конкуренцията е бясна и маржовете са малки.

    Като бълваш фибички за 50ст, утре сменяш на фльонгички за 50ст. На 10% си ок.

    Високотехнологичните производства са успер рискови, затова и печалбата им е значително по-голяма.

    Я ги вижте самсунг с ноут 7, а? Кой ще им плати подмяната на дефектните устройства? Тоя проблем най-вероятно да им изяде цялата печалба. Май не е същото като да ти се счупи фибичката и да си купиш нова. Нали, Костадине?

  4. Anonymous

    До Костадин:

    Тоя път ще бъда по-кратък:

    1. За ДДС-то вземи се откажи. $650 е цената в САЩ без sales tax. В Германия цената е €759, във Франция – €769 (само гледай да не получиш удар, толкова пари за “нищо”).
    $650 * 1.2 (ДДС) = $780, което в момента е грубо €700. Но, се очаква Фед да вдигне лихвите и доларът да поскъпне идните месеци, та …

    2. Относно офшорките – и аз съм виждал сградата, в която се помещават 40,000 компании, средно по 5-10 на бюрце – не впечатляваш, не ти помага на “street cred”. Да, има офшорни зони с практически нулева ставка. Не значи, че само те са офшорни.
    За Ирландия повече въобще няма да споря, ходи се ограмотявай: Double Irish With A Dutch Sandwich

    3. Тия 10% “разумна” печалба искам да питам ти знаеш ли какви са маржовете и печалбите в retail сектора? (не се сещам точен превод на retail, извинявам се). 10% е абсолютния минимум за продукти, които са 1:1 с още 50 такива на етажерката.

    4. “Марж = печалба” е най-голямата глупост, която някога съм чувал.
    Взимаш маржа от $430/устройство ($650 – $220 обявени от IHS)
    iPhone е 60% от приходите на компанията ($231.28)
    По проста сметка излиза, че за 2015г трябва да са изкарали $91.8 милиарда САМО от iPhone.
    Е, не са.

    4. Не казвам, че Apple не са изкарали много пари. $230 милиарда са поспестили. Но, са ги изкарали на базата на много стабилен оборот.
    От 2011г насам:
    Оборот: 108.6 + 155.97 + 170.87 + 183.24 + 231.28 = $849.96 милиарда
    Печалба: 25.92 + 41.73 + 37.04 + 39.51 + 53.39 = $197.59 милиарда
    Печалба(%): 23.87%, 26.76%, 21.68%, 21.56%, 23.08%
    Казано иначе, 23.25% е усреднена печалбата.

    За периода 2011-2015 печалбата им е $197.59, но от $849.96 милиарда оборот, 23.25% печалба.

    Даже и EBITDA ти давам за същите години, ако знаеш какво е това:
    $36.31 + $57.91 + $55.08 + $60.6 + $77.89 = $287.79 милиарда

  5. Костадин

    до: Anonymous

    В момента спориш и се чудиш за какво да се хванеш. 🙂
    Да за съжаление половината ми живот мина извън България и вече съм забравил да пиша правилно даже понякога,когато ми се наложи да говоря на български почвам да се чудя за някой думи как бяха.Сега по темата, вижда ми се че вече си си изградил менение и явно няма смисъл да пиша нещо повече, когато вадиш думите ми от контекста и ги използваш за твърдения който не съм казвал.
    1. Нищо не съм напасвал ти сам каза че офицялните разходи са 273$,аз иначе от Aplle не се интересувам и не търгувам с тяхни акций.Единственото което направих е да влезна в платените сайтове който ползвам и да видя колко им е марджа на печалбата естествено варира от устройство на устройство затова е усреднен.

    Но да прав си, Apple Въобще не са корпоративното чудовище за което ги мислят.Тези печалби който правят са пълна мистерия как ги правят.Да им се чудиш на хората как инвестират на сляпо.

    2.Марджа на печалбата си е точно това което си е, прочетено буквално, аз с това си вадя хляба и тези неща трябва да ги знам.

    Но да прав си,аз какво ли разбирам.

    3.Преди 2 месеца бях на Вирджините по моя си работа,случих на наистина хубаво време.

    Така че да прав си, нямам си идея какво говоря за овшорни сметки и зони,сигурно съм бил там само на почивка.

    4.Както каза —“Следователно, тия $130, които изплющя, не важат”.И тук си напълно прав те Apple продават само в Сащ и аз въобще не съобразих и тъгнах да говоря в глобален план.

    5.Напълно съм съгласен и с твърдението ти, че когато един договор е таен той си остава таен.Не ми обръщай внимание когато загатнах че може да се получи изтичане на информация дали умишлено като за пред примиерно на нов Iphone или пък от някой си там тайвански даначен дето искал да заработи допълнително (те даначните по света са изключително морални хора и напълно доволни от заплатите им) като продаде малко тайна информация.Просто си нямам на идея какво говоря,акционери и служители и те са морални хора, особено китайските служители.

    6.Ирландия е овшорна страна точно както го каза,просто не знам как ми се е изкривил мирогледа да си мисля че ошорните зони са протекторати със специялнен статут и примерно в случая на Британски Вирджински острови,който макар и част от Обединеното кралство са отделени от европеиското право.

    7.Прав си и за Анализаторите! Нямат си и идея какви ги говорят, а и не искат да разкрият от каде ги знят тия неща хайманите им с хаймани!Сигурно ще прикриват хакнати и купени от тях дани,или пък някой служител или шеф казал 2-3 думи на по чашка.И във никакъв случай обаче не са примерно публично публикувани документи за продажби, разходи и прочие да им се чудиш на стъкмистиките,ама аз какво ли разбирам.

    И сега за накрая искам да ти пожелая от все сърце да капитализираш твойте знания,но ти сигорно си го направил вече.Найстина ми беше да си приятно да си поговоря с един толкова начетен човек,дето ги знае тия работи.Моля само за извинение и да не се взима напредвид това което съм написал по долу явно нищо не разбирам!
    Хайде със здраве,чао.

  6. Anonymous

    Костадине,

    Пише се акции, не акций; компании, не компаний; и стаи, не стай. Надявам се усещаш тенденцията и няма нужда да ти казвам за стратегий и дестинаций?

    Иначе, и аз ти се смея на коментарите съдържанието на коментарите ти, няма да се притесняваш 🙂

    1. В САЩ няма ДДС. Такса продажба (sales tax) НЕ СЕ включва в обявената цена, за разлика от ДДС в Европа. Следователно, тия $130, които изплющя, не важат.

    А, това, че не ти е ясно как аз изкарах $273, показва, че не си чел коментара в детайли. Само бързаш да пишеш. По-добре първо прочети внимателно, после драскай глупости.

    От писанията ти си вадя извода, че въобще не те интересува колко наистина струва устройството, а гледаш да нагласиш сметките да паснат на предварително изграденото ти и затвърдено мнение.

    Ниските цени на китайските телефони идват не защото е евтино производството, а основно от държавни дотации. Китай държи трилиони долари в облигации, които няма какво да правят. Има икономически статии по темата, няма да навлизам в детайли. Затова китайското правителство налива в развитие на технологичния сектор, целейки да доминират световния пазар. Но, всичко това е на гърба на обикновените китайци, които работят за никакви пари.

    Не, тези, които работят във Foxconn са от високоплатените 😀

    Също, може да се поинтересуваш дали при производствата на тия евтини устройства се ползва живак, арсеник и прочее.

    Единственото, което съм съгласен, че съм пропуснал, е че от тези $273 трябва да бъдат махнати данъци, но НЕ ДДС, и НЕ sales tax. При това, данъкът се смята след като компанията си приспадне законно признатите разходи за развиването на дейност.

    2. Маржът на устройство не означава чиста печалба, само нашите шанаджии в България го ползват така. Означава цената на продукта минус директните разходи за производство, транспорт, лицензи и такси плащани за всяка единица от продукта, процент за дистрибутора/представителя и свързаните разходи.

    При смятането на маржа НЕ СЕ включват фиксираните разходи по разработката и поддържането на продукта. В случая това са iOS, приложния софтуер, проектирането на компонентите и на цялото устройство, изпитания, одобрение от FCC и съответните регулаторни органи по цял свят. Към това като добавим данъци и такси, получаваме разликата между маржа и чистата печалба.

    Прост пример защо НЕ могат да бъдат включвани: iPhone 5 (2012, iOS6) получи обновление за iOS 10 (2016), т.е. 4 години след като вече е реализирал печалбата за компанията. Как цената за разработката и развитието на iOS през версии 7, 8, 9 и 10 влиза в разходите или маржа на устройството?

    Примерът е много приятен, защото iPhone 5 е последният с 32-битов процесор. Т.е. до ден днешен Apple обръщат специално внимание да поддържат 32-bit software stack – ядро, библиотеки, приложен софтуер, компилатори и цялата инфраструктура. Нещо, което е абсолютно излишно за новите устройства. Т.е. логично е да влезе като разход свързан едиствено с iPhone 5.

    3. Убедеността ти относно R&D бюджета не знам откъде идва. Дадох изключително ясен пример за гъвкавостта на счетоводството. Нарочно избрах абсурдно смешен такъв, който е ФАКТ, не измислица.
    Проектирането на нов MacBook и iPhone в R&D ли се включва, или там влизат само разработките, за които не сме чували?
    Това е риторичен въпрос, естествено, че не знаеш и няма как да знаеш. И аз не мога да знам, не работя във финансовия отдел на Apple.

    4. На темата с договорите – добре, че поне се съгласи, че договорите не са достъпни. Но, така и не обясни как IHS са получили информация за цената на A10 Fusion? Въртиш, сучеш, накрая нищо не казваш.

    Обаче, да твърдиш, че информация може да се извади от анализ на печалбата, е доста абсурдно. Никоя компания не си разбива приходите по компании.

    TSMC държат 60% от пазара на интегрални схеми (IC), и произвеждат по много и различни технологични процеси – 16, 20, 28, 32, 40, 65nm, със съответните вариации на по-малките възли (nodes) – FF, FF+, FF++, FD-SOI. Успех с “извличането” на информацията за A10 Fusion.

    “Анализаторите” като IHS правят едни безкрайни изследвания и работят с големи приближения. Но, никога не казват какъв им е доверителния интервал (confidence interval), защото ще се види, че основно си губят времето.

    5. Явно не си запознат с концепцията “offshore”. По дефиниция offshore е всичко отвъд границите на държавата. Терминът е съчинен в Англия, не в САЩ. За англичаните, логично, целият свят, без Ирландия, е offshore.

    Също, очевидно не си наясно, че Apple имат сключени споразумения с Ирландия, по които до този момент са плащали 0.5% данъци за последните 20 години. Не им трябват Панама и Кайманите.

    “Запорирането на сметки” не е в правомощията на ЕС. Ирландия могат, но не искат – те претенции към Apple нямат.

    Между другото, оборотите на Apple в САЩ, не ги “измъкват” в офшорни зони, а се ползват на място. Apple са платили доста стабилни данъци в САЩ, но това любезно се пропуска от журналистите.

  7. Костадин

    до: Anonymous

    А само да допълня за даначните.Нямах на предвид че обявяват печалбата,а че там няма тайни договори.Както и че пред акционерите не може също така да не обявиш печалба(просто ако не го направиш хората почват да се чудят, дали не ги въртиш с акците и дивидентите и почват едни съдебни разправий 🙂 ).Тa в момента във който я обявиш пред тях, тя става и публично достояние няма вече начин как да я скриеш.

  8. Костадин

    до: Anonymous

    Човек оправи ми деня,доста се смях на коментара ти.Надявам се да не се обидиш не го казвам в лош смисъл. 🙂

    Значи не разбирам от счетоводство и управление на бизнес ? 🙂 🙂 🙂
    Добре,това го пропускам,няма смисъл да се хваля или да го коментирам,просто не е по темата.Значи казваш общите разходи за 1 телефон са 493$ ?Тук включваш ли ДДС защото и то е 130$(при 20% ДДС) и ако не го включваш, излиза че печалбата им е 26$,а пък ако го вклучваш като разход ….просто не си заслужава коментара 🙂 🙂
    Както и да е, нека тръгнем стъпка по стъпка,иначе само спекулираме по темата.Марджа на печалбата, а при Apple това е средно 47% на телефон досега и това не се крие,това си е факт.Акционерните компаний го обявяват, иначе едва ли ще се намери някой Финансист да купи акций, без да го знае.

    Значи:

    при цена на дребно от 649$ изкарваме едно усреднено ДДС от 20%(защото варират от страна до страна но са към 20%) което прави 130$ и получаваме цена преди ДДС от 519$.
    взимаме сега Мардж на печалба от 47% което прави 243$ и получаваме
    общи разходи — 276$ (Сигурно от тия 276$ (при теб 273$) си се объркал че ги дават допълнително към компонентите 🙂 )
    Така сега изкарваме цената на компонентите на телефона 276$-220$ = 56$.
    и ето ти раходите за разработки,заплати,маркетинг,патенти, комисиони и прочие са 56$ на телефон.
    Ако Apple работеше без абсолютно никаква печалба то тогава цената на телефон би била 331$(прибавяме само ддс към разходите) и съответно при 10% печалба (което си е савсем нормална печалба за фирма) цената на дребно би била приблизително 364$.
    Ето ти малко храна за размисъл защо китайците продават флагмани на цени между 350-400$?Отговорът е че ползват нормални бизнес стратегий без огромни марджове печалба!
    Ето това е причината да не ползвам Apple,заради едната марка при сравнително еднакви качества на компонентите да платя горе долу двойно? е не няма да стане, след това ще ме е яд че съм се прекарал,а ако на теб ти върши работа ползвай си го със здраве.

    Anonymous:
    Очевидно и грам идея от счетоводство нямаш
    Тия $8 милиарда за разработки знаеш ли какво включват? Заплати на служители? Закупена апаратура и консумативи? Наеми на сградите, в които се правят изследванията и разработките? Или може би строежи на такива сгради? Какво?

    Отговор:
    Заплати, наеми на сгради (ако има) в който се помещават “чисти стай”, апаратура и всичко което се сетиш и има връзка с разработки минава към тия 8 милярда.Маркетинга би трябвало да се води на отделно все пак са друг отдел.А за новата сграда на Apple най вероятно и нея я пишат като разход заради данаците но взимат парите от печалбата.А и за накрая Ирландия не е овшорна страна
    в Ирландия им е централата за Европа и съответно там си плащат данаците.Парите си ги държът във Вирджинските острови,Панама и други овшорни дестинаций,където не може да ги барнат УСА или ЕС даначни,ако бяха в Ирландия досега можеше и да са им запорирали сметките.Тези 200+ миляда само ги споменах защото се чудеше защо шефовете на Apple не са в топ 100 на най богатите.

  9. Бранимир

    Сериозно ли видях Микрософтци в сравнение за ефективен маркетинг?! Откога на корупцията ѝ викат маркетинг?

    Тоя “аноним” явно грам идея няма от историята на ИТ последните 30 години. Успехът на Микрософт няма абсолютно нищо общо с неща като честна конкурецния, качествени продукти и мисъл за потребителя. Всичко е тъмни сделки, монополни практики, изнудване на компании и яко корупция.

  10. Anonymous

    До Костадин:

    Ще започна отзад напред, защото най-голямата глупост я изръси накрая:

    Цитат: “Ако се чудиш каде са им парите Apple държат 181 (някой казват до 213) Милярда кеш в овшорни сметки или поне преди време това се появи по весниците,колко точно не знам и едва ли някой освен Тим Кук знае.”

    Първо, тези допълнителни $273 (над $220 обявени в статията) не ги получих от печалбата им, а от ОФИЦИАЛНИТЕ РАЗХОДИ. Пари, които са ПЛАТИЛИ на ДРУГИ – компании, служители и прочее.

    Парите в “офшорки” са от ПЕЧАЛБАТА, която до момента е нарастнала до около $230 милиарда. А, тези “офшорки” са ИРЛАНДИЯ. Всъщност, парите на Apple се знае изключително точно къде са. Затова и Европейската Комисия се нагнети толкова мощно – видяха шанс да си попълнят опоскания от далавери бюджет.

    В този ред на мисли, дивидентите също се плащат от печалбата, не се броят за разходи по дейността.

    Така, че пак се вижда, че си абсолютно дезинформиран, но очевидно с твърда позиция!

    Относно договорите:

    Ти разлика между данъчни и всевъзможните анализаторски компании правиш ли?

    Да, данъчните имат право да ровят в договорите и фактурите. Но, нямат право да публикуват или споделят НИКАКВА информация. Носят наказателна отговорност. А, компаниите не пропускат да си търсят правата в такива случаи.
    Ако данъчните намерят нарушения, смятат какво не е платено, праскат една глоба отгоре и пращат сметката на компанията. Туй то. Информация НЕ излиза.

    Това по какъв начин помага на някакви си там анализатори да четат договори и вадят информация?!

    Ако намекваш, че компаниите да изнасят такава информация – е това е повече от абсурдно.

    На тема R&D:

    Очевидно и грам идея от счетоводство нямаш 😀

    Тия $8 милиарда за разработки знаеш ли какво включват? Заплати на служители? Закупена апаратура и консумативи? Наеми на сградите, в които се правят изследванията и разработките? Или може би строежи на такива сгради? Какво?

    Гъвкавостта на счетоводството позволява всяка компания до голяма степен сама да прецени как си докладва разходите по пера.

    Със сигурност новата сграда на Apple не се плаща от тия пари. Но, е включена като разход, т.е. влиза в тия $273, които коментираме.

    Като един пример за тая гъвкавост, ще дам един много забавен и показателен пример:

    Преди няколко години беше изтекла информация за Samsung, че в бюджета за разработки и изследвания включват бонусите, които раздават на продавач-консултантите в цял свят. Просто ги пишат като някакви пазарни изследвания. Ключовата дума е “изследвания” и съответно ги включват в перото R&D.

    Та, следващия път като отидеш в Технополис или Техномаркет и се чудиш защо все те тикат към Samsung телевизори, независимо че ти питаш за Phillips, Sony или LG, да знаеш – взимаш участие в активна изследователска дейност 😀

    За телефона питаш – да, iPhone е, но пък аз с това си изкарвам хляба, та при мен е по-скоро инвестиция, отколкото прищявка. 🙂

  11. Anonymous

    до аноним:

    Я провери какъв е пазарният дял на Surface, Surface Pro и Surface Book 😀
    Продажбите им са под 1/10 от тези на iPad, който е обявен за едва ли не провалът на Apple.
    А, как са им продажбите на смартфони, че нещо не се сещам?

    А, да ти припомня ли всичките цигански номера, които Microsoft извъртяха, за да си пробутат тъпия Windows 10, който повечето хора не искат?

  12. аноним

    Начи, Маркетинговият бюджет на Apple е 2 пъти по-малък от този на MS, а пазарния им дял някъде към 20 пъти. Тоест, току що ми обясни, че дори и така прехваления маркетинг на Епъл нищо не струва. Ефективността на маркетинга им е по – ниска от тази на Микрософт 10 пъти ;)))
    Долу горе като със всичко останало ;))

  13. Костадин

    до: Anonymous

    Anonymous:
    За начало ще отбележа, че договорите на Apple с доставчиците са тайна, т.е. изследването не може да твърди нищо със сигурност.

    Отговор:
    Това може да го пробваш ако искаш и в България.Направи си фирма за доставки на някакъв продукт и когато дойдат даначните им кажи, че приходите(печалбата) са ти тайна да видим какво ще стане. 🙂
    Или го кажи същото на акционерите ти (по анлогия с ТСМЦ)

    Anonymous:
    Времето и средствата хвърлени в разработката остават неясни и очевидно не са отразени в цената. Но, са част от себестойността на устройството.

    С други думи, $2.50 е цената за производството на батерията, но за пореден път не включва цената на разработката.

    Отговор:
    Apple са дали 8 Милярда долара за разработки през 2015 или 3,3% от общите проходи.Незнам защо винаги се изтъкват разработките за голям разход след като дават само 3%.А и това им е основния самостоятелен разход, след като нямат собствено пройзводство.

    Anonymous:
    Разликата от грубо $273 ($493 – $220) отива все някъде, нали? Е, явно не е в бонуси и яхти, защото нито един от директорите на Apple не е в топ 100 на най-богатите хора на планетата.

    Отговор:
    Ако се чудиш каде са им парите Apple държат 181 (някой казват до 213) Милярда кеш в овшорни сметки или поне преди време това се появи по весниците,колко точно не знам и едва ли някой освен Тим Кук знае.

    Anonymous:
    Та, благодаря за “анализа” относно тупането в гърдите. Аз поне знам, че плащам с пари, не с личното си пространство. И знам колко точно плащам, очевидно останалите нямате и най-малка идея.

    Отговор:
    Много се впрягаш да не си с Iphone? 🙂 Аз лично не ползвам Iphone и не казвам че не са много добри,защото найстина са страхотни телефони! Просто ако си взема, всеки път като го видя ще ме мъчи мисълта че съм се метнал малко с парите и съм платил повече заради марката отколкото реална цена.

  14. Anonymous

    В допълнение към предишния коментар:

    Случайно се сетих, че някой кретен може без да провери да се разбучи как допълнителните $273 отиват за маркетинг. Е, ще ви разочаровам.

    Маркетинговият бюджет на Apple е 2 пъти по-малък от този на MS и 6-8 пъти по-малък от този на Samsung.

    За 2015г Apple са дали $1.8 милиарда при оборот $234 милиарда или грубо 0.8%. Това сметнато спрямо цената на iPhone е грубо $5 / устройство.

  15. Anonymous

    До Костадин:

    За начало ще отбележа, че договорите на Apple с доставчиците са тайна, т.е. изследването не може да твърди нищо със сигурност.

    След това съвсем небрежно ще добавя, че не случайно се хванах за A10 Fusion и батериите. Този процесор се печата/произвежда от TSMC, но проектирането му е изцяло дело на Apple. Времето и средствата хвърлени в разработката остават неясни и очевидно не са отразени в цената. Но, са част от себестойността на устройството.

    Ще продължа в същия дух – около пускането на iPod Apple сформират сериозен екип за разработка на батерии за всичките им устройства (забърква химията и експериментира). С други думи, $2.50 е цената за производството на батерията, но за пореден път не включва цената на разработката.

    Ето една значително по-проста сметка, която показва защо подобни анализи са безсмислени:

    Взимам Q1 2015 за пример като най-доброто тримесечие за Apple от създаването им до сега, т.е. фискираните им разходи са разпределени между максимално много продажби:

    Оборот: $74.6 милиарда
    Печалба: $18 милиарда

    Това прави 24.13% печалба.

    Ако приложим същия процент върху $650, излиза, че печелят $156.85, а разходите им са остатъка, т.е. $493.15

    Разликата от грубо $273 ($493 – $220) отива все някъде, нали? Е, явно не е в бонуси и яхти, защото нито един от директорите на Apple не е в топ 100 на най-богатите хора на планетата.

    Само Джобс беше стигнал $10 милиарда приживе, сега жена му има около $20 милиарда заради поскъпналите акции. Туй то.

    За контраст ще отбележа, че в топ 100 на завидни позиции са:
    – Microsoft – Bill Gates и Steve Ballmer (Paul Allen не го броя, той по друга линия е милиардер)
    – Google – Larry Page, Sergey Brin, Eric Schmidt.
    – Facebook – Mark Zuckerberg

    Дори Travis Kalanick има $6.3 милиарда, а тъпата му компания до ден днешен е дупка за пари. Вярно, че тоя е от псевдо-милиардерите, ако Uber потъне и той ще се окаже с нищо. Но, пак има 8 пъти повече отколкото Tim Cook.

    Та, благодаря за “анализа” относно тупането в гърдите. Аз поне знам, че плащам с пари, не с личното си пространство. И знам колко точно плащам, очевидно останалите нямате и най-малка идея.

  16. Костадин

    в предния ми коментар, моля “гердите” да се чете “гърдите”.

  17. Костадин

    до: Anonymous

    Това е цената която Apple плаща да и произведът даден компонент.Всеки компонент си има цена,това е и печалбата на фирмите който прозвеждат частите.

    Себестойността на едно устройство е толкова колкото пазарът и фирмата пройзводител го определя.Ако ти искаш да се тупаш в гердите че имаш IPhone 7 и си готов да платиш 649 долара, значи себестойността за теб е 649 долара.

    П.С. Реално без данъци,такси и транспорт е към 500 долара.

  18. Anonymous

    Цената на компонентите е може и да е $220, но това не е себестойността на устройството.

    Любопитен съм как точно оценяват, че A10 Fusion струва $26.90, примерно? Батерията е оценена на $2.50!

Коментар