Колите в задръстване ще произвеждат ток

Учени от САЩ предложиха на властите в Калифорния необичаен проект – извличане на енергия от попадналите в задръстване автомобили, съобщи Phys.org.

Става въпрос за използване на пиезолектрични генератори, които преобразуват енергията от движението и механичните деформации в електрически ток, поясняват експерти от Енергийната комисия на щата Калифориния.

Проектът е напълно реалистичен, но мнозина специалисти се съмняват в комерсиалната ефективност от покриването на пътищата с генератори. Най-малкото, пътната настилка ще трябва да се подменя напълно през няколко десетилетия.

Властите на Калифорния вече са заделили два милиона долара за оценка на целесъобразността на проекта. Преди няколко години подобни проекти бяха стартирани и впоследствие прекратени в Израел.

Напоследък все по-често се говори за използване на пиезоелектрични генаратори в предприятията, с цел намаляване на загубите на електричество. Перспективно направление за технологията е също така зареждането на мобилни телефони и други джаджи, като в този случай генераторите могат да се вграждат в дрехите.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментар