Фурор на все още необявения Xiaomi Mi 5S

Една от особеностите на Mi 5S е двойната основна камера

Една от особеностите на Mi 5S е двойната основна камера

Изключителен интерес към все още необявения смартфон Mi 5S регистрира китайският производител Xiaomi. До момента са поръчани близо два милиона от устройството, съобщи Gizmochina.com.

Премиерата на Xioami Mi 5S се очаква днес, а устройството ще излезе на пазара на 29 септември в онлайн магазините. Моделът стъпва на SoC  Qualcomm Snapdragon 821, допълнена от 6GB оперативна памет и 64GB постоянна флаш памет.

Mi 5S разполага със скенер на пръстови отпечатъци, чувствителен към силата на натиск сензорен екран с диагонал 5,15 инча и резолюция Full HD, както и с двойна основна камера. Предварителната цена на устройството е 300 долара, а заявките продължават и в момента.

Коментари по темата: „Фурор на все още необявения Xiaomi Mi 5S”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    До Костадин:

    А, ти тия патенти прегледа ли ги всичките, да видиш кой за какво е и качеството какво е? Количеството не винаги говори за качество, не е добра мерна единица.

    Специално за MS мога да ти кажа, че им е бизнес политика да патентоват каквато глупост успеят. Лицензирането е на пакети – има 20 смислени и 9980 безсмислени патента, но те ти казват – плащаш за всичките или за никой, избирай. И това не е измислица, за съжаление.

    IBM са стара компания, с традиции. В техните разработки нямам съмнения, правят много стабилни неща. Голяма част от проектите им са изследователски, колаборация с университети. Е, поработили са и с Хилтер, но … какво да се прави 🙂

    Samsung са огромен конгломерат от над 60 компании. Произвеждат почти всичко. Сигурно половин Южна Корея работи за тях.
    Ако разделиш 5000 патента на 60, средно са под 100 патента на компания. Това много ли е? Малко ли е? Качествени патенти ли са? Не са ли? Не можеш да знаеш. А, и не ти трябва.

    Не ми се дълбае в темата, но ако следиш научните разработки по света, ще видиш, че компаниите изключително малко допринасят за научно-техническия прогрес. А, когато го правят, си лепват името на разработките.

    Повечето им патенти са свързани с конкретна имплементация и имат нулева научно-изследователска стойност. Съответно, повечето могат да бъдат заобиколени тривиално, както се и случва в практиката. Обаче, всеки си мисли, че е открил топлата вода.

    Прост пример в момента – Microsoft Holo Lens – още не мога да видя иновацията. В YouTube е пълно с видеа на ентусиасти и универститетски разработки – имат забелжителни резултати, далеч преди MS въобще да захванат проекта.

    С какво точно са допринесли MS? Комерсиализират технологията, или поне се опитват. Взели са вече развити технологии, и ни предлагат визията на филмите от 80-те години на миналия век. Точно както iPad сме виждали в Star Trek от 70-те.

    Затова мен повече ме вълнува не кой е успял първи да пусне продукт, а кой е инвестирал достатъчно време и мисъл, за да го направи лесен и удобен за използване.

    В тази насока за мен Apple са абсолютен лидер, с изключителен принос в HCI (Human-Computer Interaction). Откакто дадох iPad на майка ми, вече не съм домашната ИТ поддръжка. Ето това правят Apple. С Android и с Windows въобще не е така.

  2. Костадин

    Прав си че е груба сметка,и не взех под внимание дълга им(мислех че е краткосрочен) но при Apple нещата са така че ако поискат, могат да изкарат част от купените акции и да рекапитализират дълга, ако го закъсат за кеш в Сащ.При цена от 112$ на акция в момента само за половина от изкупените акции избиват целия дълг за дни.Близо 45$ милярда дивиденти на процент от оборота за 5 години са малко. но трябва да се смятат като разход от печалбата не платиш ли дивиденти е най бързия начин да хлопнеш кепенците. 🙂
    Знаеш ли кое ме дразни при Apple?Не не са милярдите оборот,а това че заблуждават хората че са иновативна компания която мисли за развитието,а всъщност мислят само за печалба,за тях маркетинга е всичко.Ако погледнеш Форбс ще видиш за 2015 IBM със 7355 патента ,Самсунг са със 5072,…….минаваме през Cannon,Google,Sony,Toshiba и други….. и стигаме до 10 място Microsoft със 1956 патента.А Apple е със 1938 дори не са в топ 10!Ако даваха пoвече пари за разработки нямаше да имам нищо против тях.

  3. Anonymous

    Костадине, наистина предлагам да не задълбочаваме много.

    Ще започна с това, че като цяло и аз не съм съгласен нищоправещи лапачи да товарят маса пари. Но, сметките ти са много наедро и пропускаш детайли, които не са описани в статията (която четох още като излезе).

    1. Акционерите са инвеститори – това са пари, на които имат право. Apple трябва да им изплаща дивиденти.

    2. Инвеститорите са получили около 29.66%* възвръщаемост на инвестициите си за период от 4 години – това прави 6.71% на годишна база (смятам го като сложна лихва). Това не е особено голяма възвръщаемост.

    * Капитализацията е грубо $596.84 в момента, дивидентите са 177, т.е. 177/596.84 = 0.2966

    Ако го гледаш не в милиарди, а като например 6.7% лихва вече не изглежда толкова много, нали?

    Да не навлизаме в темата за цената на акциите при закупуване и печалбата от варирането на цените, защото тогава трябва да намесим и цената на алтернативите (opportunity cost) и става излишно сложно. А, никакви смислени изводи няма да излязат по текущата тема.

    3. Голяма част от изкупуванията на акции Apple направиха не с пари кеш, а с издаване на облигации (bonds). Това не го пише в статията. А, облигациите все пак са вид бъдещо задължение, т.е. форма на дълг.

    Ако погледнеш Yahoo finance, ще видиш, че в момента Apple имат, цитирам:
    Total Debt $84.94B

    Тия дългове от $84.94 милиарда директно ги приспадни от $177 милиарда и получаваш, че от приходите са използвали само $92.06 милиарда.

    Можеш да го направиш и наопаки – извади от $230 милиарда кеш задълженията и ще получиш, че реално имат $145 милиарда.

    Сега вече като направиш сметките наново, се вижда, че ако нямаха задължение да плащат на акционерите, печалба им би била около 38%. Това съм съгласен, че вече идва множко. Но, ако нямаха акционери и задължения към тях, може би щяха да продават по-евтино с грубо 15%, т.е. iPhone щеше да е $549 вместо $649.

    4. Единствената причина конкретно Apple да те вбесяват е, че се случва със стотици милиарди долари.
    Но, при всички останали компании – от Кия до Мерцедес и от McDonalds до Bosch, Airbus и прочее, е абсолютно същото. И схемите с емитирането на дълг, и дивиденти, и прочее.

    Пак ще те върна към 6.7% възвръщаемост – ако ти си купил акции на компанията, каква възвръщаемост ще очакваш? Ако си държиш парите в банката, доволен ли си на 3% годишна лихва?

    За съжаление, всяка компания има законово обусловани задължения първо и най-вече към акционерите. Не към клиентите. Не към служителите. Не към мениджмънта или борда на директорите. Не и към борда на доверениците. Към акционерите. И така е във всяка една компания.

    Затова не можеш просто да вземеш изплатените дивиденти и да ги пишеш към печалбата. Американците на това му кават “the cost of doing business”.

    В този ред на мисли, Xiaomi и Huawai засега се водят стартиращи компании и никой не очаква възвръщаемост. Но, някой ден ще са в абсолютно същата позиция – акционерите и държавата ще си искат вложените пари 🙂

  4. Костадин

    до: Anonymous

    Здравей,исках да ти покажа нещо за Apple,но тъй като статията вече не е на първа страница реших да пробвам тук.Значи вчера продължих да мисля за това което каза и бях доста ядосан, не заради задочния спор,ами заради това че все пак плащам за информация и ако тя е грешна ще ми коства доста пари.Та значи разгледах вчера вечерта акциите на Apple на борсата и видях нещо много любопитно, Apple от 2012 изкупуват свой акции като луди до сега са изкупили над 1 милярд,a това са доста пари.След това се разтърсих из интернет и намерих една много интересна статия в
    Appleinsider:
    appleinsider.com/articles/16/08/09/apple-inc-gears-up-to-distribute-32-billion-in-dividends-to-shareholders-

    Погледния я, доста е интересна има разбивка на изкупените акци и платени дивиденти.Та бих искал да ти цитирам следното изречение от там:
    “Combined with dividend payments and net share settlements, Apple has spent about $177 billion on capital return since mid 2012”.

    Предполагам че е вярно защотото и аз направих няколко груби сметки на изплатените дивиденти и цените на акциите през периода и стигнах горе долу до тази цифра от 177 милярда.Та значи според мен тези пари трябва да се прибавят към печалбата от 230 милярда в кеш (в статията пишат за 232) и тогава Apple би имала печалба от поне 407 милярда за последните 5 години.Направих си и труда да ги разделя на oборота от 850 милярда за който писа и ми излезнаха по някаква случайност 47,88% усреднена печалба. 🙂

    П.С. не ми се подхваща спор просто ми е интересно какво мислиш.

  5. Костадин

    до: Anonymous

    Здравей,исках да ти покажа нещо за Apple,но тъй като статията вече не е на първа страница реших да пробвам тук.Значи вчера продължих да мисля за това което каза и бях доста ядосан, не заради задочния спор,ами заради това че все пак плащам за информация и ако тя е грешна ще ми коства доста пари.Та значи разгледах вчера вечерта акциите на Apple на борсата и видях нещо много любопитно, Apple от 2012 изкупуват свой акции като луди до сега са изкупили над 1 милярд,a това са доста пари.След това се разтърсих из интернет и намерих една много интересна статия в
    Appleinsider:
    “http://appleinsider.com/articles/16/08/09/apple-inc-gears-up-to-distribute-32-billion-in-dividends-to-shareholders-”

    Погледния я, доста е интересна има разбивка на изкупените акци и платени дивиденти.Та бих искал да ти цитирам следното изречение от там:
    “Combined with dividend payments and net share settlements, Apple has spent about $177 billion on capital return since mid 2012”.

    Предполагам че е вярно защотото и аз направих няколко груби сметки на изплатените дивиденти и цените на акциите през периода и стигнах горе долу до тази цифра от 177 милярда.Та значи според мен тези пари трябва да се прибавят към печалбата от 230 милярда в кеш (в статията пишат за 232) и тогава Apple би имала печалба от поне 407 милярда за последните 5 години.Направих си и труда да ги разделя на oборота от 850 милярда за който писа и ми излезнаха по някаква случайност 47,88% усреднена печалба. 🙂

    П.С. не ми се подхваща спор просто ми е интересно какво мислиш.

  6. Anonymous

    Костадине, не мислех да пиша, но щом настояваш 🙂

    Цената на компонентите тук е по-лесно да се сметне, защото Xiaomi не проектират собствени компоненти, поне засега.
    Отстъпките не са известни, но анализаторите биха могли да предположат каква е цената в рамките на да кажем 20% грешка, което е ОК.

    Естествено, цената на компонентите не е достатъчно показателна относно пълните разходи – проектиране на самото устройство (компонентите не са просто пуснати в торба), лицензи и прочее.

    Продажната цена не е показателна, защото китайските компании получават стабилни дотации от държавата, за да завземат дял от световните пазари, но всичко остава скрито-покрито. С други думи, цените на високия клас китайски телефони са дъмпингови, не реални.

    Просто пример са Sony, които правят прилични телефони, но едвам излизат на нулата при все, че цените им са значително по-високи от на китайски телефони с по-добри параметри.

    Още по-конкретен пример – Sony Xperia X Compact – нищо специално освен сензора на камерата – $499 е. Вярно, 23MPixel сензор, но горе-долу само това.

  7. Koстадин

    до: Anonymous

    Колега ако си там,напиши нещо под статията (да видя че си видял коментара ми).Имам един въпрос за Apple и бих се радвал на мнението ти като експерт.

    П.С.жалко че няма лични съобщения тук.

  8. Koстадин

    За 300 долара не е зле.Интересно колко му струват компонентите. 🙂

Коментар