DDoS атака счупи всички рекорди

Организаторите на DDoS атаки вече използват за целите си мрежи от IoT устройства

Организаторите на DDoS атаки вече използват за целите си не само компютри, но и мрежи от IoT устройства

Няколко изключително силни кибератаки от типа DDoS, водещи до блокиране работата на уеб сайтове, бяха регистрирани напоследък. Според специалисти от хостинг индустрията, по своята мощност атаките нямат аналог.

Жертва на първата от тях стана порталът KrebsOnSecurity. Мощността на DDoS атаката от 665 гигабита в секунда (Gbps) представляваше нов световен рекорд.

Но само няколко дни по-късно хакерите организираха чудовищна DDoS атака с мощност 799 Gbps, в която бяха впрегнали стотици хиляди устройства, компрометирани предварително. Нейната цел бе сайтът на хостинг компанията OVH.

Нещо повече, по същото време е инициирана и втора DDoS атака срещу сайта на OVH, в резултата на което сумарната мощност е достигнала безпрецедентното ниво от 1 терабит в секунда (Tbps).

В атаката са участвали различни типове устройства, вкл. 145 607 видеорегистратора, обединени в ботнет. Така сформираната електронна армия може да бълва поток от данни с мощност 1,5 Tbps.

Изборът на портала KrebsOnSecurity в ролята на жертва не е случаен. Той е собственост на бившия журналист от Вашингтон Пост Брайън Кребс, който се занимава с изобличаване на киберпрестъпността. По всяка вероятност повод за DDoS атаките срещу сайта са наскоро публикувани статии.

В момента сайтът на Кребс е функционален, а хакерите не могат да го уязвят отново, тъй като Google го е взел под опеката си. Сайтът е включен в състава на Project Shield – проект, създаден специално за защита на журналистически и информационни портали от различни типове атаки.

Предполага се, че скорошните DDoS атаки са само тест на възможностите на изградения ботнет, който обединява не само видеорегистратори, но и различни IoT устройства, способни да се свързват към мрежата без участието на човек – това са уеб камери, рутери и др. Може да се очаква рекордът за мощност на DDoS атаките скоро да бъде подобрен.

Коментари по темата: „DDoS атака счупи всички рекорди”

добавете коментар...

  1. Harry

    dreme mi na patoka

  2. Anonymous

    До автора:

    Бихте ли допълнили статията с пояснение какво е видеорегистратор? Доколкото се ориентирах са “dashboard cameras” – тези, автомобилните, които следят и записват при инциденти.

Коментар