Великобритания не дава хакер №1 на САЩ

Британски хакер ще остане в родината си, докато европейските съдилища се произнесат по случая. Човекът, отговорен за най-голямата атака срещу военни компютри, засега избягва екстрадирането в САЩ, където присъдата му би била най-тежка. 

Адвокатите на американското правителство подчертават, че екстрадицията е необходима, тъй като Маккинън е извършил престъпление срещу компютри на САЩ.

Маккинън е обвинен в хакването на компютри на Пентагона и системи в други институции от национално значение в периода 2001 – 2002 година. Като използвал дайл-ъп модем и стандартен софтуер, достъпен за всички компютърни потребители по онова време, хакерът проникнал в компютри, ползвани от армията, военноморските сили, военновъздушните сили и министерството на отбраната на САЩ, както и в компютърните ресурси на НАСА.

В работата на Маккинън били поразени 2000 системи и поне 2455 потребителски акаунта и входове в мрежи били заличени, според американското правителство. Освен всичко останало, копирането на данни от компютрите на военните сили причинило загуби за $700 000.

Маккинън изгуби при обжалването в родната Великобритания и ето защо неговите адвокати са се отнесли към Европейския съд по човешките права. Отсрочката е известно облекчение за хакера, докато съдът реши.

Делото „Маккинън” вече е гледано от 8 съда, които са се произнесли за най-много 10 години във федерален затвор и $250 000 глоба за неоторизиран достъп и повреда на системи. Досега прокурорите бяха склонни да намалят наказанието му до 4 години.

В показанията си хакерът обяснява, че е търсил доказателства за скривана от правителството на САЩ информация за НЛО. Американските власти пък се опитват да издействат екстрадирането на Маккинън за обвинения в тероризъм, които могат да му донесат присъда в затвора Гуантанамо.

Коментар