Световно събитие за ИТ архитектура предстои в София

Джон Закман, „бащата” на ИТ архитектурата, ще говори пред аудиторията на 2doIT ITARC Sofia 2016 (снимка: zachman.com)

Джон Закман, „бащата” на ИТ архитектурата, ще говори пред аудиторията на 2doIT ITARC Sofia 2016 (снимка: zachman.com)

За първи път България е част от календара на световната конферентна серия ITARC. Събитието в София ще се проведе на 25 и 26 октомври под наложения бранд за софтуерни събития 2doIT.

На сцената ще се качат едни от най-значимите имена на ИТ архитектурата, за да разкажат за реалния си опит, проблемите от ежедневната работа и инструментите за тяхното разрешаване.

Джон Закман, „бащата” на ИТ архитектурата и създател на Zachman Framework, е име, което говори само за себе си. „Уникален шанс е да можем да видим Джон Закман – програмата му е запълнена за година напред и по-скоро е изключение да приема участия извън САЩ”, коментира Мартин Кулов, организатор на конференцията 2doIT ITARC Sofia 2016.

По неговите думи, сесиите на Закман обобщават опита, натрупан в професията ИТ архитект за последните 50 години, и винаги са повод за размисъл и генериране на нови идеи. По време на събитието в София, Закман ще говори за „ентърпрайз” архитектурата като основа за развитието на съвременното общество.

Другото основно име в списъка с лектори е Пол Прайс, основател на най-голямата световна организация на ИТ архитекти –  IASA. Визията на Пол е за създаване на професията „софтуерен архитект” чрез ефективно образование, удостоверяване на компетентности и етика, които да са в унисон с корпоративната стратегия и цели.

Пол Прайс популяризира проблема като говори по теми от професионалната етика в архитектурата до най-добрите начини за създаване и структуриране на екип от архитекти. Участниците в събитието в София ще са първите, които ще чуят лекцията му за „Развиваща се архитектура”, посветена на предизвикателствата и решенията за изграждане на архитектура в Agile проекти.

В програмата ще се включат още лектори от Microsoft, Progress, VMWare, SAP и други големи ИТ компании с традиции в софтуерната архитектура.

„Това обаче не означава, че ИТ архитектурата е приложима само към големи организации. Напротив, правилно изградената архитектура още в самото начало на един бизнес проект може изцяло да предопредели неговия успех. Затова и в последните години това е една от най-обсъжданите теми в бизнеса, а архитектите са едни от най-търсените и високоплатени специалисти”, поясни Кулов.

„Една от най-важните ни цели с 2doIT ITARC е да предадем разбирането, че „ИТ архитект” не е нивото в професионалното израстване след „senior” позицията. ИТ архитектурата е отделна професия, която може да упражнява всеки, който има интереси в областта и е изключително важно тези специалисти да са подготвени конкретно за този тип работа, а не просто да са им делегирани допълнителни задължения в длъжностната характеристика”, посочиха от Асоциацията на софтуерните инженери (АСИ).

Организаторите подчертават, че конференцията ITARC не е събитие само за архитекти – ITARC е събитие за ИТ архитектура. „Както от един Java програмист се очакват специфични знания и умения, за да си свърши качествено работата, така това е валидно и за архитектите”, допълниха от АСИ.

Освен участие в конферентната програма, Джон Закман и Пол Прайс ще проведат и ексклузивни уъркшопове в малки групи. Закман ще бъде лектор на уъркшопа „The Zachman Framework – Solving General Management Problems” на 27 октомври. Чрез интерактивни упражнения, участниците ще могат да разиграят начини на моделиране на корпоративни архитектури.

На 24 октомври Пол Прайс ще говори за ITABoK – публичен архив от ресурси за ИТ архитекти, който се явява индустриален стандарт на IASA в продължение на много години. По време на уъркшопа Пол ще предостави подробни насоки за прилагане на ITABoK в ежедневната практика и ще покаже как ITABoK дава прост и практичен подход за успех в професията ИТ архитект.

Коментар