Кулов: Преброяване 2021 е безполезно харчене на пари

Анкетирането на населението би имало смисъл за добиване на данни, които държавата няма
(снимка: CC0 Public Domain)

Кампанията на НСИ по преброяване на населението през 2021 г. е „едно напълно безполезно харчене на парите и времето на данъкоплатеца”, сподели в социалните мрежи Мартин Кулов, президент на Асоциацията на софтуерните инженери и един от най-влиятелните ИТ експерти у нас.

„По-лесно е да се харчат пари, вместо да се мисли”, коментира Мартин Кулов преброяването
(снимка: Мартин Кулов / Facebook)

„НСИ твърдят, че преброяването е уникална възможност да се получат данни, които по друг начин не се събират. Може би говорят за тези 44 000 случайно подбрани домакинства за нагласите им за раждаемост и миграция. За тях – може би да. За останалите няколко милиона не видях нито един въпрос, за който някоя от държавните институции вече да не знае отговора. Като започнем от това къде живея, да си избера на картата къде ми бил адресът, къде работя, на каква позиция, имам ли телефон, колко деца имам, за кого съм женен, с какво се отоплявам, какво образование имам и т.н.”, коментира Мартин Кулов.

По думите му, това е „Едно безумно скъпо упражнение, което се прави на 10 години, защото не могат да си обединят данните от информационните системи. По-лесно е да се харчат пари, вместо да се мисли. Особено щом има кой да плаща!”, заяви експертът.

Той и негови колеги споделят още, че анкетирането на населението би имало смисъл за добиване на данни, които държавата няма – например как домакинствата разходват бюджетите си. Това обаче са данни, които могат да са полезни, ако се анализират – а това не се прави у нас.

Коментари по темата: „Кулов: Преброяване 2021 е безполезно харчене на пари”

добавете коментар...

  1. timon

    Самият начин, по който стана цялото преброяване е пълна пародия.
    значи: Имаш някаква идиология за това в целия ЕС. ( до тук добре )
    обаче: Да преброиш електронно едни хора по адрес на местоживеене, след което да трябва да караш преброилите се електронно да се отчитат на преброителите, че си се преброил електронно е малко като кажете ни, че се преброихте, че ние не сме сигурни длаи наистина сте се преброили. Тук не коментираме, че цялата платформа за преброяване е на wordpress … направена за 2-3 милиона лева без една стотинка за тесване на натоварването.
    Пернишка драма … преди мача с Цървена звезда Радомирско. Сигурно тези, разработчици на софтуера за детски градини са същите, които разработват софтуера за преброяването…

  2. :o)

    Всеки живеещ в България човек трябва да има лична карта и да е регистриран някъде или като работещ или като неработещ или като пенсионер.
    Има регистри, домови книги, списъци за гласуване.
    Но то не е въпроса всичко това да се обедини и да го има.
    Въпроса е да интервюираме по-тъмнозеленото население и да ги учим да се броят.
    А това може да стане за 1 седмица , влизат с полицейски джипове палки и каски в гетата
    и под строй – лични карти, записват се, къде кой живее и така.
    Останалите са ясни и записани

  3. drrr

    Ееей това “it” експертите станаха мамата си трака. Сулио и пулио станало експерт и вече е в космоса. Айде малко да се приземявате.

  4. Маргарита Петкова

    Не знам формулярите дали са идентични с тези на ЕС,но за мен въпросите са по-скоро за имотното притежание на населението,които ги има в регистрите,но нямат информация за битовата техника като перални,съдомиялни,компютри ,бойлери и т.н.,липсваше въпрос за притежание на тенджери,тигани,чинии и т.н.Разбира се,че едно от най-важните неща ,ако Управляващите ги е грижа за народа е бюджета на семействата,за да могат Управляващите да съобразят икономическите,социалните закони, според статистиката от нуждите на населението за един приличен,средноевропейски стандарт на живот.

  5. Фофу

    Слуз от плужак може да има в мозъка ти. Преди 35 год. за да идеш в Румъния, ти трябваше причина за отиване, попълване на 30-40 страници документи, после проучване на ДС около 6 месеца и чак тогава – ако ти се разреши.
    Дори и певците и артистите ходещи всяка година по международни концерти и фестивали, минаваха по тоя път.
    Ако си болен от нещо дето се лекува, но на запад само, сори. Заминаваш си, но нямаш право да напуснеш страната.
    За западни лекарства е имало завера през радиолюбителите. Те се свързват с някой западен любител, молят го и той ако се съгласи ги праща по пощата. Като пристигнат на наша територия се молиш някой ДС проверяващ да няма близки търсещи същите лекарства. Защото тогава се отнемат без обяснения.

  6. ЕС

    Е слуз от плужак…когато падне Шенген…ще напиша друго…отивам в Румъния – лична карта??? Преди 35 години беше същото…

  7. Статистиката

    Е най точната наука, ама в бг всичко е Научно доказано, кораба потъва, ама товара бил сух…

  8. Покрусен

    3 лични карти ми искаха за да ми издадат смъртен акт на Баба…за Китай говоря, не се впрягайте…

  9. Преброител

    Колкото си по неграмотен, толкова си по преброител…стара китайска поговорка…

  10. Идиот

    Идиот

  11. Фофу

    Читател 02/10/2021 11:17 И кои са тия развити страни дето нямало преборяване ??

  12. Тодор

    Пълни глупости и на въпросния господин и на конентиращире. Преброяването е общоевропейско – тази година върви в целия ЕС. А данните за демографията и жилищата ги нямя в нито един първичен регистър. Напр. в ГРАО няма данни за населението по населени места/адреси, а само по “постоянен” и “настоящ” адрес (за последното едни 40% са неверни/липсващи) И това е само един пример. Но въпросният г-н който може да е страхорен ИТ специалист не ги знае тези неща

  13. mhm

    Естествено, че е излишно, цялата информацията я има държавата, но са некадърни да си я обединят. А на любителя на електронното гласуване ще кажа, че това е най-лесния начин за купуване на гласове, особено в държава като нашата, в цивилизовани общества никой няма да си продаде гласа, тук поне 2 милиона човека веднага биха продали гласа си.

  14. Иван

    Защото никой няма да ти даде пари, за да се преброиш, а да ти използват електронния подпис на изборите ще има много желаещи. Електронно/отдалечено гласуване не трябва да има в България, защото купуването и продаването на гласове е престъпление, а изглежда това е голям бизнес по време на избори. С електронно гласуване просто ще е по-лесен бизнесът.

  15. Втори читател

    Защо според Вас, можем да се преброим електронно, а не може да гласуваме???

  16. Читател

    В развитите страни няма преброяване. Тези данни са в информационните системи и държавата разполага с тях. В нашата страна няма актуални данни -как ще обясните наличие на нереални хора в избирателните списъци.

Коментар