Apple догони и ще задмине Windows устройствата

През настоящата година продажбите на устройства с OS X и iOS ще се изравнят с тези под управление на Windows

През настоящата година продажбите на устройства с OS X и iOS ще се изравнят с тези под управление на Windows

Компютрите и мобилните устройства на Apple почти се изравняват по продажби с тези под Windows през настоящата година, сочи анализ на Gartner. Нещо повече, очаква се през следващата година епълските продукти да вземат превес.

Продажбите на устройства под управление на операционните системи на Apple и Microsoft ще намалеят през 2016 г., но докато през 2017 г. компанията от Купертино има шанс да се върне към позитивната динамика, то регресът при нейния конкурент може да продължи, смята Gartner.

Повечето продуктови категории демонстрират спад през 2016 г. Изключение са ултрамобилните устройства от премиум клас и бюджетните смартфони, се посочва в анализа.

Тази година на пазара ще бъдат доставени общо 260 милиона устройства с Windows, което е с 12% по-малко спрямо 2015 г. Целият пазар на компютри и телефони се определя на 2,3 млрд. устройства, като делът на Windows е само 11,2% от него. Доминираща платформа е Android, която се използва в повечето смартфони, но делът й от общия пазар на изчислителни устройства не се съобщава.

Gartner влошава прогнозата си за пазара като цяло и в частност за Windows устройствата, в сравнение с март тази година, когато анализаторите очакваха доставките на компютри и телефони да превишат 2,4 млрд. броя през 2016 г., от които на Windows да се паднат 283 млн. устройства или 11,7%.

Корекцията надолу засяга и Apple – сегашната прогноза е по-ниска с 14% спрямо тази през март. Gartner очаква през 2016 г. да бъдат доставени 259 млн. устройства на база OS X и iOS, което ще отреди 11,1% дял на Купертино от целия пазар. Но резултатът от 276 млн. устройства през миналата година означава 7% спад за Apple, като причината са слабите продажби на iPhone.

Още през следващата година обаче Apple ще възстанови обемите на продажби. Очаква се компанията да реализира през 2017 г. около 280 млн. устройства на база OS X и iOS, бележейки 9% ръст, а през 2018 г. да достигне 290 млн. броя. В същото време лагерът на Windows ще регистрира спад с 3% през 2017 г. до 253 млн. броя, а през следващата година ще покачи продажбите с 0,5% до 254 млн. броя.

Коментар