Foxconn се намесва на пазара за чипове

Foxconn създава съвместно с ARM център за разработка на чипове за IoT

Foxconn създава съвместно с ARM център за разработка на чипове за IoT

Пазарът на чипове ще стане още по-конкурентен с навлизането в този бизнес на тайванския гигант Foxconn, водещ производител на ИТ продукти по поръчка за брандове като Apple.

Foxconn започва партньорство с британския разработчик на процесори ARM Holdings в сферата на IoT чиповете, съобщи агенция Nikkei, позовавайки се на информирани източници.

Твърди се, че Foxconn и ARM са се договорили за създаване на център за разработка на чипове в китайския град Шънчжън. Двете компании ще разработват специализирани интегрални схеми (ASIC) за термодатчици и други специфични приложения.

ASIC чиповете не притежават производителността на централните и графичните процесори, но търсенето им ще продължи да нараства с навлизане на „интернет на нещата” (IoT). Анализаторите от IC Insights прогнозират, че продажбите на IoT чипове ще нараснат от 18,4 млрд. долара през 2016 г. до 29,6 млрд. долара през 2019 г. Целият обем на IoT пазара се оценява от IDC на 5 трлн. долара.

Според източници от индустрията, Foxconn и контролираната от нея Sharp вече са придобили от ARM лицензи за производство на процесори. Самата ARM беше купена неотдавна от японския телеком гигант Softbank за $32 млрд.

Foxconn и Softbank имат и друг съвместен бизнес. Двете компании разработват човекоподобен робот Pepper и инвестират във възобновяеми източници на енергия и стартъпи. ARM е разработчик на повечето чипове за днешните мобилни устройства.

Коментар