„Капан за парите” е сред топ кражбите от банкомат

178 милиона евро са откраднати от банкомати в Европа през първите шест месеца на годината

178 милиона евро са откраднати от банкомати в Европа през първите шест месеца на годината

Кражбите на пари от банкомати нарастват тревожно в Европа. През първото полугодие са извършени 10 800 мошенически операции, при които са присвоени 174 милиона евро.

Взломовете на банкомати са се увеличили с 28% в периода януари-юни, по данни на Европейската организация за сигурност на ATM (EAST). В допълнение, извършени са 1604 физически атаки на банкомати, при които се регистрирани загуби в размер на 27 млн. евро, сочи поредният доклад на EAST. Специалистите обръщат също така внимание на някои от най-популярните начини за кражби от банкомати.

Сред най-разпространените методи е „cash-trapping”, или поставяне на капан за парите в машината. Много видове мошеничества се възползват от тази схема, но всички те се свеждат до нарушаване на работата на механизма, който осигурява наличните пари в банкомата. Когато се опитва да изтегли пари от банковата си карта и машината не ги доставя, потребителят приема това за грешка и спокойно напуска мястото. Мошеникът изчаква, отива при банкомата и взима парите от капана. Методът не ощетява потребителя, тъй като парите остават по неговата сметката, но не и в трезора на банката.

Друг популярен метод е скиминг, при който престъпниците инсталират в банкомата допълнително оборудване за прочитане на информация от банковите карти. По-точно, монтират т.нар. скимиращи устройства върху четеца на картата. Получената от него информация е напълно достатъчна за създаване на копие на банковата карта, а на престъпниците остава единствено да узнаят пин кода – това става с помощта на специална подложка на цифровия панел.

Буквално преди няколко месеца специалистите по сигурност засякоха нов метод за взлом на банкомати, наречен Drilled Box. При него престъпниците пробиват дупка в банкомата, свързват специална шина и изтеглят парите, които в момента на взлома са налични в машината. Тази уязвимост на банкоматите беше бързо отстранена.

Има и престъпници, които атакуват физически машините – подкопават или взривяват пълния с пари банкомат. Освен че взимат наличните пари, по този начин те нанасят и сериозни щети. Това е един доста екстремен, но все пак често срещан начин за взлом.

Всички описани дотук методи са достатъчно сложни за реализация, но не и единствените възможни. Сред най-простите начини за измама е чрез шпиониране при въвеждане на пин кода и след това кражба на самата карта. Затова винаги се препоръчва при теглене на пари от банкомат, потребителят да прикрива с ръка цифровия панел, докато въвежда пин кода.

Коментари по темата: „„Капан за парите” е сред топ кражбите от банкомат”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ще ви кажа по-лесен начин, от чипа в самата карта излизат няколко тънки жички които обикалят и ако прекъснеш 1 от тях тя няма да е безконтактна, аз лично направих много тънък разрез със скалпел на дълбочина около 8 мм от канта на картата навътре и сега картата ми пове4е не е безконтактна, лесно и бързо решение вместо заглушители и простотии…

  2. Емко

    Продават се “заглушители”, които предпазват от кражба на пари от безконтактни карти. Не искам да правя реклама, потърсете. Държи се до картата (има и други видове). Продават се и ленти, които се залепват върху магнитната лента. Те правя картата неизползваема от устройства, които работят само с магнитна лента, но за сметка на това не може картата ви да бъде копирана от скимиращо устройство.

  3. Манолев

    До кога банките ще ни предлагат ненадеждни карти – с магнитни ленти и безконтактни? Разбирам, че трябваше да има някаква съвместимост с по-старите банкомати, но мисля, че отдавна трябваше да останат само чип-картите. Сега пък, решиха, че се нуждаем от безконтактни карти. Всичко това само улеснява крадците. А нас, клиентите, никой не ни пита.

Коментар