Qualcomm дава 37 млрд. долара за NXP

Qualcomm е на път да придобие холандската компания NXP Semiconductors

Qualcomm е на път да придобие холандската компания NXP Semiconductors

Разработчикът на мобилни процесори Qualcomm е близо до покупката на холандската компания NXP Semiconductors в сделка на стойност 37 млрд. долара. С придобиването, Qualcomm ще влезе на пазара на чипове за автомобилна електроника.

Американският гигант е готов да плати по 110 долара за всяка акция на NXP, съобщи Ройтерс. Очаква се сделката да бъде обявена в близките дни, но все още съществува риск от провал на преговорите.

Блумбърг твърди, че Qualcomm и NXP са пред завършване на преговорите и ще обявят сделката на 26 октомври, когато холандският производител трябва да публикува финансови резултати за тримесечието.

Информациите за сделка доведоха до спад в акциите на NXP с 2,5%, докато Qualcomm поскъпна с 2,2%, което означава, че инвеститорите се позитивно настроени към поглъщането.

Очаква се покупката да направи Qualcomm водещ производител на чипове за автомобили, на фона на намаляващи темпове на ръст и изострена конкурунция от страна на китайските и тайванските играчи.

През декември 2015 г. NXP погълна американския производител на чипове Freescale Semiconductor за близо 12 млрд. долара. Сделката роди гигант с пазарна стойност 40 млрд. долара и годишни приходи в размер на 10 млрд. долара.

Qualcomm, от своя страна е пасивна на M&A пазара в последните години. Евентуалната покупка на NXP се очертава като най-голямата в историята на американския производител.

Коментари по темата: „Qualcomm дава 37 млрд. долара за NXP”

добавете коментар...

  1. nxp

    пазарна стойност 40 млрд. долара
    годишни приходи в размер на 10 млрд. долара.

    p/s =( 40/10) = 4

Коментар