Автомобилите ще говорят помежду си

Очаква се технологиите за свързан и автономен автомобил да направят шофирането по-безопасно и по-екологично (снимка: Jaguar Land Rover)

Очаква се технологиите за свързан и автономен автомобил да направят шофирането по-безопасно и по-екологично (снимка: Jaguar Land Rover)

Няколко автомобилни компании провеждат съвместни изпитания на нови технологии за свързаност, които позволяват на колите да говорят помежду си и с пътната инфраструктура. В първия по рода си проект във Великобритания участват Jaguar Land Rover, Ford и Tata Motors.

Очаква се технологиите за свързан и автономен автомобил да направят шофирането по-безопасно и по-екологично в бъдеще. Jaguar Land Rover изпитва няколко инавации, вкл. автомобил, който знае с каква скорост да се движи, така че винаги да минава на зелен светофар.

Компанията демонстрира новите технологии днес в технологичния парк MIRA. В нейни автопарк вече има над 100 изследователски автомобила за разработване и изпитване на широка гама технологии за свързаност и автономно управление през следващите четири години. В дългосрочен план тези технологии ще подобрят усещането зад волана и ще направят шофирането по-интелигентно, по-безопасно и дори по-екологично.

Досега компанията беше фокусирана върху комуникацията между автомобили Jaguar и Land Rover. Но сътрудничеството с други производители е ключово, тъй като се явява трамплин към взаимодействието между всички свързани и автономни автомобили в бъдеще, коментира Тони Харпър, директор проучвания в Jaguar Land Rover.

Компанията разработва технологии за автомобили с изцяло автономно и полуавтономно управление, за да подпомогне водача в по-трудните и скучни части от шофирането и същевременно да запази приятно усещане зад волана. Благодарение на технологията Advanced Highway Assist, автомобилът може да изпреварва автоматично други превозни средства, както и да остане в своето платно на магистралата без да е необходимо водачът да докосва волана или педалите.

Друга технология, Electronic Emergency Brake Light Assist, предупреждава водача, когато водачът на автомобила отпред натисне рязко или неочаквано спирачките. Това е особено полезно при шофиране в гъста мъгла или ако автомобилът отпред не се вижда.

Още една иновация, Green Light Optimal Speed Advisory, позволява движение без спиране на светофарите. Автомобилът се свързва със светофарите и съветва водача за най-подходящата скорост на шофиране, необходима за достигане на светофарите, когато светят зелено. Това ще подобри трафика и ще намали CO2 емисиите.

Коментари по темата: „Автомобилите ще говорят помежду си”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А, вицове ще си разказват ли?

Коментар