Миникомпютър Panther Alpha стъпва на ARM и Linux

Миникомпютърът Panther Alpha е подходящ и за дома, и за офиса

Миникомпютърът Panther Alpha е подходящ и за дома, и за офиса

Компанията Panther MPC планира да разнообрази пазара на миникомпютри с модел, който стъпва на 64-битов ARM процесор и операционна система Panther OS, базирана на Linux.

Проектът Panther Alpha набира финансиране в платформата Kickstarter. Става въпрос за настолен компютър за домашна и офис употреба, с 2GB оперативна памет и 32GB постоянна eMMC памет. ARM процесорът Cortex-A53 има четири ядра на тактова честота 2GHz.

Конфигурацията включва мрежов контролер Gigabit Ethernet, безжични модули Wi-Fi IEEE 802.11n и Bluetooth 4.0, изход HDMI 2.0, два порта USB, слот за microSD карти и стандартно гнездо за слушалки. Комплектът включва и захранващ адаптер.

Наред с Linux-базираната операционна система доставчикът предлага браузър, офис пакет, съвместим с документи във формат Microsoft Office, пощенски клиент, плейър и други полезни програми.

Целта на кампанията в Kickstarter, която започна преди няколко дни, е да събере 70 хиляди долара за реализация на проекта. Към момента Panther Alpha е привлякъл близо 8 хиляди долара.

Коментари по темата: „Миникомпютър Panther Alpha стъпва на ARM и Linux”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Най – вероятно иновацията е в драйверите за линукс за хардуера, който явно е уникален. Което си е нещо сериозно. Който не е писал драйвери за линукс да коментивра най – много ;)))

  2. Киро

    Може би са имали предвид енергопотреблението, като иновация. Харчи от 3W до 5W, а другите минита с процесори Intel или AMD (с x4 ядра) – от 20W до 50W.

  3. Димитър Иванов

    Ако може някой, който е запознат да сподели какво толкова в случая е иновативното. Доста такива проекти излезнаха в последно време и има вече разработени и тествани продукти. Не съм сигурен точно дали са подобни техническите характеристики.

  4. LUD

    Иновативното – явно има още хора, които да спонсорират “иновативни” неща 😀

  5. Глист

    Не виждам нищо иновативно в идеята. Вече съществуват много такива решения.

Коментар