Британците влагат $1,5 млрд. за развитие на 5G

Мрежите от пето поколение имат огромен потенциал, тъй като могат да предават безжично данни със скорост до 1 терабит в секунда

Мрежите от пето поколение имат огромен потенциал, тъй като могат да предават безжично данни със скорост до 1 терабит в секунда

Правителството на Великобритания одобри нов план за развитие на телекомуникационите мрежи в страната. Ще бъдат вложени около 1,5 млрд. долара, при сегашния курс на валутите, в изграждане на нови мобилни и оптични мрежи, съобщи ZDNet.

На първо място, правителството ще инвестира в развитие на мрежите от пето поколение (5G), за които ще отдели около $985 млн. С изграждане и тестване на 5G мрежи вече се занимават усилено Южна Корея, Китай, Германия и Япония, която планира да покрие с 5G цялата страна за Олимпиадата през 2020 г.

Втората по големина инвестиция в размер на $500 млн. ще се насочи към оптичната инфраструктура – ще бъдат усъвършенствани съществуващите мрежи и прокарани нови на територията на страната. Това ще доведе до увеличаване на средната скорост на интернет достъпа в големите градове и ще осигури широколентов достъп в отдалечените населени места.

Великобритания си поставя за цел да стане световен лидер в 5G технологиите. Първите полеви изпитания на новото оборудване ще започнат в град Борнмът, графство Дорсет. Все още не са обявени сроковете, в които британците ще получат достъп до новите технологии.

Същевременно, Германия съобщи, че към 2025 г. ще покрие с 5G главните магистрали на страната и 20-те големи градове.

Мрежите от пето поколение имат огромен потенциал, тъй като могат да предават данни със скорост до 1 терабит в секунда без използване на жични връзки. Освен това 5G гарантира много по-голям капацитет, в сравнение със сегашните LTE и 3G мрежи, което позволява да бъде увеличен броят на свързаните към интернет потребители в даден момент на висока скорост.

Коментар