Bluboo Maya Max – брилянтен 4G фаблет, мощен и красив

Когато се появи първият iPhone със своя 3,5-инчов екран, малцина очакваха, че смартфонът със сензорен екран, наложен от Apple, скоро ще претърпи сериозна еволюция в размерите. Още повече, че на пазара излязоха и таблетите и сякаш не остана място за нещо по средата между тях. Но опитвайки се да разграничат своите продукти, много производители се насочиха към смартфони с по-големи екрани. И експериментът се оказа успешен.

bluboo_maya_max_10

Днес смартфоните с големи екрани, наричани фаблети, се радват на огромен интерес от потребителите и на практика изместиха компактните таблети от пазара. Bluboo Maya Max е ярък представител на фаблетите. Това е класен смартфон с разкошен 6-инчов екран и мощен хардуер – осемядрен процесор, две отлични камери, много памет, скенер на пръстов отпечатък, звук с хай-фай качество и прецизно изпълнение.

bluboo_maya_max_15

Първото впечатление от Bluboo Maya Max, когато отворихме кутията, е за солидно устройство – внушителен дисплей, покрит със защитно стъкло Gorilla Glass 4, и алуминиев корпус в сребрист цвят. Същевременно дизайнът е минималистичен, с най-необходимите интерфейси, и монолитен – смартфонът не се отваря. От дясната страна са разположени характерните за Android устройствата три бутона за управление – за включване/изключване и регулиране силата на звука. По-интересна е лявата страна, където Bluboo е поставил един фин плъзгач за привеждане на смартфона в тих режим с вибриране – несъмнено по-удобна възможност, отколкото да превключвате опции в софтуерните настройки.

bluboo_maya_max_22

До плъзгача се намира едно едва забележимо отворче. Неговата функция обаче е ключова – то служи за активиране на механизма за сим картите, тъй като смартфонът не се отваря. В горната страна на устройството пък се вижда главата на нещо като малка игла, поставена в стандартното 3,5-мм гнездо за слушалки, която се изважда и поставя в отворчето отляво. Натискате я не много силно и ще забележите как от лявата страна изскача държателят за двете сим карти. Поставяте колкото желаете карти в него и леко го връщате обратно в смартфона, докато прилепне почти невидимо към страничния корпус.

bluboo_maya_max_17

bluboo_maya_max_12

bluboo_maya_max_13

В средата на долната страна на Bluboo Maya Max се намира портът USB Type C за зареждане на батерията на смартфона и за обмен на данни с комютър или други устройства. Това е реверсивен интерфейс, т.е. няма значение как ще свържете кабела към него, за разлика от USB портовете от предишно поколение. Отстрани на USB порта са разположени двата говорителя на вградената хай-фай аудио система (20Hz-20KHz), поддържана от NXP чипспет.

bluboo_maya_max_20

На гърба на Bluboo Maya Max са разположени основната камера с резолюция 13 мегаписела (сензор Sony IMX214), HDR функция и бърз фокус, двете светкавици и скенерът на пръстови отпечатъци, който гарантира достъпа до устройството и приложенията само за неговия притежател.

bluboo_maya_max_16

Отпред, в горната част над дисплея се намират микрофонът и камерата за селфи с резолюция 8 мегапиксела. Самият дисплей е двуслоен, 10-точков мултитъч, с резолюция HD 1280×720 пиксела, произведен от Sharp. Това е JDI дисплей с OSG технология, което означава висока чувствителност, ярки изображения и ниска консумация на енергия. И действително, картината на този смартфон е поглъщаща – не само заради големия размер на екрана, но и заради отличното качество на цветовете, високата яркост и бързото време за реакция.

bluboo_maya_max_18

Bluboo Maya Max е проектиран с респектиращ хардуер. Моделът разчита на процесор MTK6750 с осем ядра на тактова честота 1,5GHz плюс графичен блок Mali T860MP2, допълнен от 3GB оперативна памет и 32GB вградена флаш памет, произведена от Samsung. Тази комбинация, наред с бързата Wi-Fi или 4G връзка осигурява плавно възпроизвеждане на HD видео и безпроблемна работа на множество Android приложения. Вградената памет може да се разширява с microSD карти с капацитет до 64GB – картата памет се поставя в изскачащия държач за сим картите, т.е. заема мястото на една от тях.

bluboo_maya_max_11

Устройството идва с операционна система Android 6.0, която се обновява до по-нова версия 6.x, и достъп до неограничен брой приложения в онлайн магазина Google Play. Ще се изненадате от многото вградени рингтонове – предвиден е избор за всеки вкус. Имате също така отлична поддръжка на български език. Сърфирането в интернет с Bluboo Maya Max е истинско удоволствие на големия 6-инчов и ярък екран, със скоростта на 4G Cat6 или бърза Wi-Fi връзка.

bluboo_maya_max_21

Bluboo Maya Max е оборудван с литиево-полимерна батерия с капацитет 4200 мАч от Sony, която без проблем ще ви осигури пълноценно забавление с интернет, социални мрежи, чат и видео най-малкото за един ден, ако интензивно ползвате смартфона си. В случай, че употребявате устройството основно за разговори, ще забравите за зареждането на батерията близо седмица. Предвиден е режим за бързо зареждане в рамките на 5 минути, който дава почти 2 часа време за разговори.

Вероятно очаквате подобно устройство да струва твърде скъпо. Не е така. Цената на Bluboo Maya Max в момента е намалена до $139,99 с безплатна доставка от склад на GearBest.com в Китай и $167,89 от европейски склад на онлайн търговеца с цена за доставка $6,40. Фаблетът има размери 16,22×8,18×0,90 см и тежи 211 грама. Комплектът включва самото устройство, захранващ адаптер, USB кабел, заден калъф и ръководство за потребителя.