Все повече учени преминават в корпорациите

Средната заплата на с специалист по компютърни науки в щатските университети е била $55 хиляди през 2014-та, а в корпорациите - $110 хиляди

Средната заплата на специалист по компютърни науки в щатските университети е била $55 хиляди през 2014-та, а в корпорациите – $110 хиляди

Водещи технологични компании, вкл. Google, Microsoft, Facebook и Baidu, все по-често привличат изследователи, които се занимават с изкуствен интелект в университeтите.

Според Уол Стрийт Джърнъл, все повече учени започват работа в технологичните компании и все по-малко – в университетите. Този месец Google нае двама изявени специалисти по изкуствен интелект, единият от които е бил директор изследвания в Snapchat, а другият идва от лаборатория на Станфордския университет.

Статистиката сочи, че в последните години технологичните корпорации са привлекли на работа десетки специалисти в областта на изкуствения интелект от водещи университети в САЩ. В компаниите те получават по-високи заплати, по-голямо финансиране на изследванията си и чувство за съпричастност към създаваните от тях продукти, които се използват от десетки милиони потребители.

Корпорациите оценяват студентите, изучаващи изкуствен интелект, на $5-10 млн. По данни на американския Национален научен фонд (NSF), средната заплата на специалист по компютърни науки в университетите е била $55 хиляди годишно през 2014-та, докато в корпорациите достига $110 хиляди.

Анализатори предупреждават, че потокът от учени към компаниите изтощава изследователската база на университетите, вкл. и възможността за подготовка на нови специалисти. Това поставя под въпрос способността на научните звена да удовлетворяват търсенето на индустрията в бъдеще.

По данни на NSF, броят на специалистите в сферата на информатиката, които са започнали работа в компаниите веднага след получаване на докторска степен Ph.D., е нараснал от 38% преди 10 години до 57% сега.

Технологичните компании, от своя страна, се опитват да намалят негативните последствия за университетите, като финансират изследвания и участват в подготовката на студенти. Много учени, преминали на работа в компаниите, продължават да преподават в университетите.

Коментар