15% от колите ще са автономни през 2025 г.

В близките 10 години автомобилният отрасъл ще се преобрази

В близките 10 години автомобилният отрасъл ще се преобрази

Ерата на самоуправляемите автомобили приближава. След по-малко от 10 години около 15% от колите ще се движат автономно, без шофьор, съобщи Canalys.

Експертите разглеждат пет нива на автоматизация при автомобилите. На ниво 0 всички функции са възложени на водачите. Ниво 1 предполага автоматизиране на някои функции с помощта на шофьора. При ниво 2 машината се управлява от човек, но автоматиката поема пълния контрол на няколко функции. На ниво 3 колата се управлява от автоматика, но може да изисква намеса на човек. И накрая, на ниво 4 автомобилът се управлява напълно от автоматиката, без намесата на човек.

Според анализаторите от Canalys, 15% от пътническите автомобили, пуснати на пазара през 2025 г., ще съответстват на ниво на автоматизация 3 или 4. За сравнение, само 1,3% от машините, продадени тази година, се отнасят към ниво 2, а колите от по-високо ниво са на етап разработка и тестване.

В момента на ниво 2 отговарят решения като Tesla Autopilot, Volvo Pilot Assist, Mercedes-Benz Intelligent Drive и създадената от Audi и BMW система Traffic Jam Assist. Но в близките 10 години автомобилният отрасъл ще се преобрази.

В близките няколко години ще започне превключване между нивата на автоматизация с отчитане на пътната обстановка и други фактори, а пълната автоматизация ще бъде възможна на определени ленти от магистралите, в специални градски зони, затворени кампуси и по специални маршрути.

Коментар