10-кратен ръст в продажбите на VR устройства до 2020 г.

Развитието на VR пазара тепърва започва, категорични са анализаторите

Развитието на VR пазара тепърва започва, категорични са анализаторите

Продажбите на устройства за виртуална реалност (VR) с вграден дисплей ще достигнат 2 млн. броя през настоящата година, прогнозира анализаторската компания Canalys. В края на десетилетието пазарът ще нарасне десетократно, възлизайки на 20 млн. броя.

Най-голям дял в момента имат базовите VR устройства, които по правило работят с персонални компютри. Доставките на умни VR джаджи, способни да функционират независимо от РС-тата, ще превишат тази година 100 хиляди броя.

Canalys разглежда само VR шлемове и гарнитури с вградени дисплеи. По-прости устройства като Samsung Gear VR и Google Daydream View, работещи в тандем със смартфони, не са включени в анализа, но техните продажби се измерват в милиони бройки.

Както се очакваше, след излизане на модела PlayStation VR лидер на пазара стана японската компания Sony. Благодарение на огромната аудитория на конзолата PlayStation 4, съвместно с която работи PlayStation VR, доставките на устройството ще превишат 800 хиляди броя за по-малко от три месеца.

На второ място по популярност е шлемът HTC Vive. Очаква се тази година тайванската компания да продаде половин милион подобни устройства и да се утвърди на позицията след Sony. Трети е Oculus Rift с продажби в размер на 400 хиляди броя.

Някои големи производители отложиха пускането на свои VR устройства за 2017 г., което е предпоставка за силен ръст на пазара догодина. Според експертите, развитието на VR пазара тепърва започва.

Canalys прогнозира, че през следващата година продажбите на VR устройства ще достигнат 6 млн. броя, през 2018 г. – 10 млн. броя, а през 2019-та ще преодолеят 15-милионния рубеж.

Коментари по темата: „10-кратен ръст в продажбите на VR устройства до 2020 г.”

добавете коментар...

  1. :о)

    Цифри Цифри…всяко нещо започнало от 0 има ГРАМАДЕН РЪСТ…новини за пълнеж…

Коментар