ЕС глоби японски компании за ценови заговор

Европейската комисия преследва безкомпромисно картелните споразумения

Европейската комисия преследва безкомпромисно картелните споразумения

Европейската комисия наложи санкция на японските компании Sanyo, Panasonic и Sony в размер на 166 млн. евро, заради картелен заговор при ценообразуването на батериите, използвани в различни устройства, вкл. ноутбуци и смартфони, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

В периода от 2004 до 2007 г. трите компании се договорили да повишат цените на продуктите си и да обменят важна информация от рода на прогнози за търсенето и предлагането, се казва в изявление на Комисията.

Според регулатора, картелното споразумение е действало основно на пазарите в Азия и в епизодични случаи – на Стария континент. Наложената глоба е важен сигнал за компаниите, подчертава европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер.

Ако европейски потребители пострадат от картела, Комисията извършва разследване, дори антиконкурентната практика да се проявява извън пределите на Европа, пояснява тя.

Най-голяма глоба, 97 млн. евро, е наложена на Sanyo, която е собственост на Panasonic. Самата Panasonic е глобена с 39 млн. евро, а санкцията на Sony възлиза на 29,8 млн. евро.

Samsung също е участвала в картела, но в резултат на съдействието й с информация за ценовия заговор, корейската компания си е спестила глоба в размер на 58 млн. евро, уточнява Комисията.

Коментари по темата: „ЕС глоби японски компании за ценови заговор”

добавете коментар...

  1. :-)

    “съдействието й с информация за ценовия заговор” – порти!

  2. Anonymous

    Джапанките са измамници.

  3. Димитър Иванов

    Аха, Самсунг е участвала, облагодетелствала се е, и накрая е натопила другите, но тъй като ги е натопила, не са ги наказали, а основно по новините е Японски компюнии го отнесоха, еди кой си го глобиха…доста коварто бих казал!

Коментар