Никой не е готов за бурното навлизане на IoT

Броят на свързаните IoT устройства ще превиши 46 млрд. към 2021 г.

Броят на свързаните IoT устройства ще превиши 46 милиарда към 2021 г.

В близките години „интернет на нещата” (IoT) ще се разрасне с толкова бързи темпове, че ще свари неподготвени и доставчиците на услуги, и потребителите, сочи прогноза на Juniper Research.

Очаква се броят на устройствата, които се вписват в концепцията IoT, да превиши 46 млрд. към 2021 г., като за това ще способства най-вече поевтиняването на хардуера. Juniper прогнозира, че средната цена за едно IoT включване ще падне до долар.

Ръстът в интернет на нещата обаче няма да бъде гладък. Нито доставчиците на услуги, нито потребителите са готови за широкомащабното внедряване на IoT, сочи докладът на Juniper Research.

В частност, архитектурите на повечето бази данни и системи за анализ не са приспособени за IoT. Експертите наричат задаващата се нова ера Big Data 2.0, като обръщат особено внимание и на проблема с информационната сигурност.

Коментари по темата: „Никой не е готов за бурното навлизане на IoT”

добавете коментар...

  1. Ssaevar

    нещата са много елементарни, всичко се свежда до цена и качество при мен, качествено ли е и на добра цена купувам го а дали ще го вържа към нета.. еми не няма стане, реклами от много години не съм виждал по сайтовете и където и да било понеже всичко е баннато със скрипт в firefox-а, за Андроид телевизора имам КОДИ медия център със плъгини за vbox7 и ютюб и отделно съм блокирал всичко останало в тв-то със NoRoot firewall и там реклами невиждам, много малко усилие е нужно да блокираш всичко и после си тип топ.
    а да видим кога ще ми продадат нещо с реклама…

  2. Anonymous

    Машините отдавна контролират живота ти – имаш си досие в десетки хиляди сървъри, където префинени алгоритми се мъчат да ти представят таргетирано съдържание, за да те накарат да купиш, каквото не искаш, да гласуваш, за когото не искаш или просто да мислиш по начин, който е угоден на който плаща манипулацията ти…

  3. :о)

    Проблемът е по-сериозен от това дали някой ЩЕ или НЕЩЕ може да си позволи IoT.
    Въпроса е…ще позволим ли на машините да контролират живота ни – that much?

  4. Димитър Иванов

    Целият проблем е това, че ОГРОМЕН проблем от хората четат кое какви екстри има, броят екстрите, сравняват и купуват това с повечето екстри. Без реално да се замислят дали ги ползват, какви са минусите, колко би струвало последваща поддръжка / ремонт, замяна на платки като им се развали, камо ли неща като сигурност и т.н. Също до голяма степен е въпрос на мода и хвалене – знаеш ли моите уреди какво правят ала-бала. Всичко тръгна от смартфоните и колите и сега повлича останалите уреди.

  5. Пешо

    Българинът масово не може да си покрие нуждите от нормално отопление и почивка, тръгнал с IOT да се занимава. Смех.

  6. Anonymous

    Задръстват ни с боклуци – всичко е свързано с интернет, но направено с краката.

    Последните няколко масивни DDoS атаки направени с ботнет от рутъри с недъгав софтуер.

    Всякакви бунаци “правят” хардуер и софтуер спретнати в обедната почивка, после всички го дъвчем задружно.

  7. Дани

    Най-много печката да си допусна да е iot, всичко го желая да е прост електроуред. Това е зорлем налагане на волята им на производители и въобще на новия им светоглед над човек. Опростачване.

  8. Anonymous

    Уфф… готов съм и още как – никакви безсмислени IoT джаджи околовръст.

Коментар