Спирането на FM радиото започва от Норвегия

Норвегия постави началото на края на радиоразпръскването в диапазона УКВ

Норвегия постави началото на края на радиоразпръскването в диапазона УКВ

Норвегия първа в света се отказва от националното радиоразпръскване в диапазона на ултракъсите вълни (FM, УКВ). Промяната ще настъпи още тази седмица, съобщи Ройтерс.

Правителството на страната взе историческо решение да спре УКВ излъчването с оглед на масовия преход към цифрово радиоразпръскване и намаляване на популярността на обикновените FM станции. Освен това стойността на излъчването по цифрови DAB мрежи е почти с един порядък по-ниска отколкото при FM мрежите.

Спирането на FM радиото срещна критики, тъй като излъчването на ултракъси вълни е необходимо на около 2 млн. автомобила на територията на Норвегия, които все още нямат цифрови радиоприемници, както и за предупрежденията за извънредни ситуации.

Нещо повече, 66% от норвежците са против спирането на FM излъчването, докато само 17% са съгласни с отказа от стария стандарт за радиоразпръскване, според проучване на Dagbladet, цитирано от Ройтерс.

Освен Норвегия и други европейски държави разглеждат този въпрос. Така например, Швейцария планира да спре FM радиото през 2020 г., а подобни намерения имат също Великобритания и Дания, но те все още не са определили срокове.

Норвегия заговори за спиране на FM радиото през 2015 г. Първи на 11 януари т.г. от FM ще бъде изключен град Будьо. Пълният преход към национално цифрово радио DAB в страната ще приключи до края на годината.

Коментари по темата: „Спирането на FM радиото започва от Норвегия”

добавете коментар...

  1. Grubi

    Нямам нищо против новите технологии, DAB сигурно има много нови възможности. Но защо закриват едното преди наистина да се е доказало пред старото. Демокрация по социалистически – 66% са против, но шефовете са решили друго. И всички тия станции и предаватели сигурно ще хвъркнат на боклука.

    Ако може някой да ми обясни защо DAB e един порядък по-евтино от FM:
    – че всички ще трябва да си купят DAB преимници или адаптери? И автомобилни такива?
    – ще се плащат по-малки такси за честотна лента?
    – схемата за предаване ще е проста от цифрова гледна точка, но ще си остане черна кутия
    за ученици и студенти?
    – колко по надежден и лесен за инсталиране DAB от FM?
    – вече няма да има RDS, но и локалните системи на старите радиоприемници ще трябва да се променят?

  2. Anonymous

    В България може би преди да почнат да се обмисли възможността за спират FM радиото, то ще се върнем към вариант на аналоговата телевизия. За какво са ти 300 канала с ужасно лошо качество и трудно ръчно стабилизиране (чрез въртене на антената), като заетите канали са 4-5 и няма изглед да се увеличат???
    То връщането на аналоговата телевизия може да си стане, без да се спира цифровата (както всъщност беше в началото на TV “прехода”)…

  3. Той

    В България радиата финансово са зле и фалират сами. Явно по този показател сме напред с Норвегия.

Коментар