Китайски онлайн гигант обеща 1 млн. работни места на Тръмп

„Джак и аз ще направим някои велики неща", каза в типичния си стил бъдещият обитател на Белия дом - Доналд Тръмп след срещата с шефа на Alibaba

„Джак и аз ще направим някои велики неща”, каза в типичния си стил бъдещият обитател на Белия дом – Доналд Тръмп след срещата с шефа на Alibaba

В следващите пет години китайският гигант в онлайн търговията Alibaba може да подпомогне създаването на 1 милион работни места в американския Среден Запад. Това стана ясно от среща в Ню Йорк между шефа на компанията Джак Ма и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Имахме голяма среща с изпълнителния директор на Alibaba Джак Ма в понеделник, на която обсъдихме откриването на 1 млн. нови работни места в САЩ”, заяви Тръмп, цитиран от CNBC.

Експанзията на Alibaba в САЩ ще обхване продукти като дрехи, вино и плодове, със специален акцент върху търговията между американския Среден Запад и Югоизточна Азия, по думите на Джак Ма.

„Ние сме фокусирани върху малкия бизнес,” каза Ma пред репортери след срещата в Trump Tower.„Изрично говорихме за подкрепа на 1 милион малки бизнеси, особено в Средния Запад на Америка”, допълни той, имайки предвид малки предприятия, които ще продават земеделски продукти и услуги в Китай и Азия чрез платформата на Alibaba, която е много силна на тези пазари.

Подобно на Etsy или eBay, китайският гигант Alibaba позволява на трети страни-търговци да поддържат собствен бизнес в интернет. Компанията има 36 446 служители на пълно работно време (към края на март 2016), почти всички базирани в Китай. Но с повече от 10 милиона активни продавачи през 2015 г., Alibaba е допринесла за създаването на над 15 милиона работни места в търговията на дребно в Китай, според оценки на компанията.

За сравнение, Amazon има около 230 800 служители (към края на 2015 г.), макар че също създава други работни места чрез своите търговци, контрактори и поддържащи услуги. Wal-Mart, която засилва своето онлайн присъствие, разполага с 2,3 милиона служители по целия свят, вкл. 1,5 милиона в САЩ към края на фискалната 2016 г.

Джак Ма е голям предприемач, един от най-добрите в света, той обича САЩ, обича и Китай, казва за него Доналд Тръмп. „Джак и аз ще направим някои велики неща”, допълва в типичния си стил бъдещият обитател на Белия дом.

Междувременно акциите на Alibaba се покачиха с 1% на фондовата борса в понеделник. Срещата на Тръмп и Ма се състоя на фона на напрежение между Китай и новата президентска администрация. Наскоро Тръмп предложи стръмни тарифи за вноса на китайски стоки и нагази в чувствителната тема на отношенията между Китай и Тайван.

Джак Ма заяви на свой ред, че бизнес общността ще помогне на Китай и САЩ да разберат политическата ситуация по-добре. Според него, отношенията между двете страни „следва да се засилят, трябва да са по-лесни”.

„Вратата е отворена за обсъждане на проблемите на взаимоотношенията и търговията. Мисля, че новоизбраният президент е много умен, той е много отворен да слуша. Разказах му моите идеи за това как да се подобри търговията, особено за малкия бизнес и трансграничната търговия. Тръмп има опасения, има решения, които иска да обсъди с Китай и с нас”, заяви още шефът на Alibaba.

Китайският онлайн търговец се очертава като поредната голяма фирма, която се ангажира да създаде работни места в САЩ. По-рано японската Softbank, чийто изпълнителен директор Масайоши Сон е в борда на директорите на Alibaba, потвърди намерението си да отвори 50 хиляди работни места в САЩ след среща с Тръмп.

„Вярвам, че чуждестранни технологични компании ще бъдат успешни в Китай”, каза Майкъл Евънс, президент на Alibaba Group, на форум в Сан Франциско в края на миналата година. “Аз също вярвам, че китайските технологични компании, включително Didi, вероятно и Alibaba, ще бъдат успешни в САЩ и Европа. Но това е предизвикателство и най-трудната част от глобализацията за нас”, допълни той.

Alibaba има сложни отношения с американските регулатори. Компанията беше изправена пред разследване от комисията SEC за своите счетоводни методи през миналата година, а нейната собственост Taobao – смъмрена от американски търговски служители за продажбата на фалшиви стоки.

Коментари по темата: „Китайски онлайн гигант обеща 1 млн. работни места на Тръмп”

добавете коментар...

 1. ми ся

  ще открива места за продавачи…

 2. Anonymous

  Най-краткият виц : американски стоки

 3. Re: Anonymous

  Няма да заливат американския пазар с евтини китайски стоки, а обратно – ще продават американски стоки на пазара в Азия чрез онлайн платформата на Алибаба

 4. Anonymous

  Работни места за сметка на заливане на пазара с китайска стока

 5. Anonymous

  обхване продукти като дрехи, вино и плодове

  Ще има мощна печатница на купони за храна.

 6. Anonymous

  Джак ма – китайският бърни мадофф.

Коментар