Мадрид се сдоби с мост, отпечатан на 3D принтер

Пешеходен мост, отпечатан на 3D принтер, се появи в Мадрид. Открит на 14 декември в парка на Кастийя-Ла Манча в Алкобендас, южно от испанската столица, 12-метровият мост се състои от осем части, всяка една от които е изработена от пластове течен бетон, подсилен с термопластичен полипропилен.

Мостът е плод на въображението на Института за усъвършенствана архитектура в Каталуния, съобщи inhabitat.com. Базираният в Барселона институт се занимава с изследвания и обучения, ръководен от набор от архитекти, специалисти по инженерна и структурна механика и представители на общината.

Наред с Acciona – фирмата, която е извършила тежката работа по вдигането и поставянето на компонентите, най-забележимият сътрудник на института в този проект е Енрико Дини – известен още като „човекът, който печата къщи“. С реализацията на проекта за моста в Алкобендас институтът прави смела стъпка в строителството, която определя като „крайъгълен камък за строителния сектор на международно ниво“.

При проектирането на моста изследователите не са пропуснали да направят реверанс към най-големия строител – природата. Институтът се е постарал при параметричното моделиране не само да отрази „сложността на формите на природата“, но и да оптимизира разпределението на материалите.

„Компютърният дизайн ни позволява да максимизираме структурните характеристики, да положим материал само там, където наистина е нужен, постигайки пълна свобода на формите, благодарение на прилагането на генеративни алгоритми и предизвиквайки традиционните техники на строителство“, казват от института.

Резултатът? По-малко отпадъци, по-голяма стабилност и… една благодатна тема за голямо чесане на езиците.

Коментари по темата: „Мадрид се сдоби с мост, отпечатан на 3D принтер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Мадрид
    Института за усъвършенствана архитектура в Каталуния

Коментар