MWC 2017: Galaxy Book – десктоп мощност в таблет

Таблет, който побира десктоп производителност в тяло с дебелина 7,4 милиметра – Samsung Galaxy Book има дързостта да претендира, че е същински компютър за работещите хора. Въоръжен е с Windows 10, Office 365 и стилус, излезе официално на пазара отпреди броени часове, след като направи своя дебют в навечерието на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

Galaxy Book със своя Super AMOLED дисплей и мощен софтуер за рисуване и чертане на ръка лесно може да заблуди някого, че е мултимедийна джаджа, но всъщност комбинацията от Intel процесор и Windows 10 недвусмислено говори, че това е по-скоро PC от типа „работен кон”. Разполага с 8 гигабайта оперативна памет, LTE за висока скорост на теглене на данни и 10,5 часа време за работа на батерията с едно зареждане.

С тези параметри устройството има за задача да бъде верен спътник и помощник на работещите хора. Свидетелство за амбицията е и наличието на офис-приложения от пакета Office 365 на Microsoft. Това не е случайно – целта на таблета е да предложи същите приложения, с които хората боравят ежедневно в своя професионален живот, казват от Samsung.

Освен връзката с традиционните работни приложения, интеграцията е намерила изява и в комуникацията със смартфони. Нотификациите от тях могат да се появяват на екрана на таблета по време на работа с него.

За прецизно чертане, рисуване и писане Galaxy Book работи с писалката S-Pen, която сега вече може да „разпознава” 4096 степени на натиск. Това я прави много ефективна в постигането на различни визуални ефекти. Писалката е електромагнитна, с тънък 0,7 мм връх, и носи със себе си добре познатите практични функции като увеличителна лупа, превод, бързо прехвърляне (glance). Стилусът идва в комплект с устройството.

За по-сериозно работещите с писалката професионалисти Samsung е решила да предложи специално решение, за което си партнира с немската компания Staedtler – някога известна с най-добрите графитни моливи. Сега обаче Staedtler ще прави дигитални писалки за таблетите на Samsung. Външно те носят характерния двуцветен десен на моливите Staedtler.

Тежащият 754 грама таблет за професионална работа става ефективен, когато се съчетае с подложка-клавиатура. Тя му позволява да стои изправен в няколко различни позиции, в зависимост от задачата си – леко наклонен като лаптоп, силно наклонен за по-продължително четене и др.

Заедно с Galaxy Book корейският гигант представи в Бърселона и Galaxy Tab S3 – мултимедиен таблет с особен акцент върху звука и забавленията. Той разчита на Android операционна система и 4 аудио-колонки, проектирани за „завъртане” на озвучаването в зависимост от това дали устройството се държи в портретен или в пейзажен режим.

На 29 март пък Samsung ще „дръпне завесата” на S8, един от най-очакваните смартфони на 2017 година.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар