MWC 2017: Нанджинг – град, управляван от умни системи

Софтуерът за интелигентно управление черпи данни от сензори, разположени на ключови места в градската среда

Зелени, жълти и червени ивици, пулсиращи и сменящи цветовете си – така изглежда картата на един град, управляван от „умни” дигитални системи в реално време: Нанджинг. Зелените ленти представляват улиците със спокоен трафик, жълтите – малки задръствания, а червените – тежко натоварени артерии и кръстовища. Заедно с трафика на картата има зелени, жълти и червени маркери за проблеми с електрозахранването, течове на ВиК мрежата и проблеми във всички други инфраструктури.

Красивата картина не е добро пожелание, а реален кадър от умна градска система, разработена първоначано за Хамбург в Германия от SAP и след това внедрена в Стокхолм и Нанджинг. За нея разказва един от големите дисплеи в рамките на изложението Световен мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

Софтуерът за интелигентно управление черпи данни от сензори, разположени на ключови места в градската среда. Той представлява цяла екосистема, в която са свързани операторите на транспортната мрежа, водната инфраструктура, електропреносната система, мрежите за пренос на интернет, газ и всички други градски инфраструктури. Тяхното текущо състояние се визуализира съгласно предварително зададени критерии – в различни цветове. По този начин платформата визуализира реалния “пулс” на града.

Местните власти могат да реагират на проблеми още при тяхното зараждане. Така например, при натрупване на тежък трафик на дадено кръстовище могат да се вземат своевременни мерки за пренасочване на автомобилите по по-подходящи маршрути.

Не по-малко ценна е функцията за прогнозен анализ. Това е възможност, с която все повече облачни бизнес системи се хвалят – и не без причина. Функцията осигурява прогнози за очакваното изменение на всеки от проследяваните показатели във вид на семпла графика с криви. Прогнозата се базира на тенденции, които се очертават постепенно с натрупването на данни в системата.

Ползите от интелигентното управление са многобройни. Успокояването на трафика, навременното реагиране на аварии в електропреносната мрежа и адекватната подготовка за предстоящи събития са само няколко примера за огромния потенциал на този вид управление. Екологията в градската среда се ползва действително много от умните решения. Намаленият трафик означава по-малко вредни емисии, а гладкото функциониране на инфраструктурите – ефективно използване на ресурсите.

С подобна система и управлението на еднократни градски събития става значително по-лесно. Например, един предстоящ концерт в центъра на града не би смутил обичайния ритъм на живот с „традиционните” задръствания, претоварвания на градските автобуси, угасване на цели квартали, замърсяване на централните градски части.

Разработена пилотно за Хамбург, системата за умен град, базирана на SAP HANA, потвърждава това, което технологичният свят често пропуска да отчете: успешното „умно” управление е плод не толкова на ИТ, колкото на воля на градската управа и упражнение по сътрудничество. Участието на операторите на различните инфраструктури е в основата на ефективното действие на „смарт-сити” решенията.

Преди те да се включат обаче именно местната власт е тази, която трябва да „даде тон” за въвеждането на ефективни и интелигентно разработени системи за управление. В конкретния случай инициативата за въвеждането на системата за умен град е на Нанджинг – един от май-замърсените градове в Китай, който обаче предприема смели стъпки за справяне с лошото качество на въздуха.

От решаващо значение в този процес е местните власти да имат цялостно виждане за градския организъм. Без интеграция на всички инфраструктури в единна система не е възможно да се постигне положителен резултат.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар