Стартира европейският институт за технологии

В Будапеща се проведе първото заседание на управителният съвет на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ).
Институтът ще служи като инкубатор за нови идеи и ще помага за превръщането им в действителност, съобщиха от Европейската комисия.
Откриването на института е важен етап в усилията за практическото реализиране на петата свобода – а именно, свободното движение на знания, посочиха от ЕК. Ангажиментът на деловите среди е от решаващо значение, тъй като например липсата на финансирани от бизнеса научни изследвания и развойна дейност е причина за почти 85 % от изоставането на ЕС спрямо САЩ в това отношение.
С времето ЕИТ трябва да допринесе за насърчаване на научните изследвания и развойната дейност в Европа, намаляване на недостига на финансиране от страна на бизнеса и приближаване до целта от 3% дял от БНП за разходи в тази област, която държавите-членки сами са си поставили.
“Талантът и знанията са „природни ресурси“ или „суровини“, налични във всички европейски страни. С помощта на ЕИТ ще бъдем повече от всякога в състояние да ги използваме ефективно, така че всеки гражданин на ЕС да бъде облагодетелстван”, каза унгарският министър-председател Ференц Дюрчани.
Европейският институт за иновации и технологии ще се фокусира върху предизвикателства като изменението на климата, възобновяемата енергия и следващото поколение информационни и комуникационни технологии.
Организацията на ЕИТ включва изцяло независим, съставен от изтъкнати личности управителен съвет. Той ще отговаря за определяне на стратегическата ориентация на института и за избора, мониторинга и оценката на оперативната база на ЕИТ. 18-те членове на съвета идват от света на бизнеса, на висшето образование и на научните изследвания и имат доказан професионален опит в иновациите на най-високо ниво.

Коментар