Нарастват DDoS атаките в българския интернет

Атаките от типа „отказ от услуга“ (DDoS) са се увеличили през февруари, по данни на CER България

Увеличават се сигналите за нарушения в интернет пространството, съобщиха от Държавна агенция „Електронно управление“, позовавайки се на статистически данни от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT България).

Повече от 230 са обработените през февруари сигнали за нарушения в интернет пространството, като над 5100 са засегнатите IP адреси. От общия брой на подадените сигнали 157 са определени като инциденти, съгласно определението на Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност (ENISA), става ясно от месечния бюлетин на CERT България.

От Центъра констатират, че продължава ръстът на атаките от типа „отказ от услуга“ (DDoS), които съставляват 64 на сто от инцидентите, или с 20 на сто по-голям дял на атаките от този тип спрямо предходния месец. Следват ги атаките със зловреден софтуер (14%) и тези, свързани с фишинг сайтове (12%).

През февруари т.г. CERT България е отправила на сайта си десет предупреждения за нови ъпдейти, които отстраняват уязвимости в продукти на Apple, Adobe, Cisco, HPE, ISC, OpenSSL, WordPress и VMware.

Експертите на Центъра напомнят, че една от основните превантивни мерки срещу атаки и инциденти в мрежовата и информационна сигурност е своевременното прилагане на ъпдейти, които отстраняват откритите уязвимости в сигурността.

Коментар