Започва обратното броене и за Windows 7

Компютрите с Windows 7 и 8 ще стават все по-компромисно решение за потребителите

Потребителите на компютри под управление на Windows 7 и 8 ще имат все повече аргументи да обновят системите си до Windows 10. Обратното броене за тези платформи започна, с активното съдействие на Microsoft.

За начало, Microsoft ще блокира обновяванията на Windows 7 и 8 за машини със седмо поколение процесори Intel Core i3, i5 и i7 (Kaby Lake), AMD Ryzen (Bristol Ridge) и Qualcomm 8996, съобщи Hothardware.com.

Приложният програмен интерфес от ниско ниво Vulkan API също ще престане да поддържа много от графичните процесори в компютри под Windows 7 и Windows 8.1. Потребителите на такива машини ще трябва да мигрират към Windows 10, за да си осигурят поддръжка за SLI или CrossFire с Vulkan.

Основният аргумент на Microsoft да форсира прехода към Windows 10 се заключава в това, че с прекратяване на някои обновявания ще може да се съсредоточи в дълбоката интеграция между Windows и новото поколение чипове. Windows 7 беше разработена преди близо 10 години, преди появата на едночипови x86/х64 решения. В резултат на това, Windows 7 не може да работи на всеки съвременен чип без драйвери и вградени програми, които имитират очакванията на Windows 7 за обработка на прекъсвания, поддръжка на шини и състояние на електрозахранването.

Според Microsoft, преработката на подсистемата на Windows 7 за новото поколение чипове би довело до промени в базата от изходни кодове на Windows 7 и би нарушило политиката за сигурност и стабилност, която компанията следва. Същевременно, много потребители роптаят срещу прекратяването на някои аспекти от поддръжката и агресивния подход на Microsoft със задължителните обновявания на Windows 10.

В момента Windows 7 се намира във фаза на разширена поддръжка, която ще продължи до 14 януари 2020 г., докато поддръжката на Windows 8 ще приключи на 10 януари 2023 г. Чиповете Intel Skylake (6-то поколение) ще бъдат поддържани от Windows 7 и 8 до 17 юли 2017 г. От август т.г. за конфигурациите с подобни процесори ще излизат само най-важните обновявания на сигурността, които ще се прилагат, ако няма риск за надеждността и съвместимостта на Windows 7/8.1 с различни устройства.

Поддръжката на Windows Vista пък изтича на 11 април. Компютрите с тази ОС ще продължат да работят, разбира се, но с риск за сигурността – те ще бъдат по-уязвими на вируси и други заплахи. Като цяло, Microsoft препоръчва на потребителите да обновят системите си до Windows 10 преди да изчете поддръжката на съответната версия, която ползват.

Коментари по темата: „Започва обратното броене и за Windows 7”

добавете коментар...

  1. линукс минт

    win7 излезе през лятото на 2009 година, което значи е почти на 8 години, а не на 10!!!

  2. Чопаков

    Доколкото знам,7-мо поколение процесори и сега не поддържат Уиндоус 7.

  3. :о)

    поддръжка която ще продължи до 14 януари 2020 г…

    мухахаха обратно броене 🙂

  4. ха

    Тази статия ми напомня на доскорошното хленчене, как потребителите трябвало да се откажат от Windows XP. Не им ли мина модата на този вид статии? Хората искат да чуват неща, които поне малко да са по същество.

  5. Уин10

    Отдавна започна обратното броене. Няма смисъл да държиш нещо, което вече разработчика го отсвирва. Поддържаната система е Уин10

Коментар