Илон Мъск мечтае за цифров суперчовек

Илон Мъск смята, че цифров слой, работещ в симбиоза с човешкото тяло, може да съкрати изоставането на хората от изкуствения интелект

Нашумялият предприемач Илон Мъск се впуска в нова авантюра. След електрическите коли и космическите мисии, Мъск създава компания Neuralink, която ще работи върху технология за цифрово предаване на мисли между човека и компютъра, съобщи Уолстрийт Джърнъл.

Илон Мъск нарича новата технология невронна дантела (neural lace). Тя предполага поставяне на малък чип в мозъка, с помощта на който се предават мисли от човек към компютър и обратно.

Всъщност, Мъск не е автор на термина „невронна дантела“. Словосъчетанието, което обозначава разрастваща се заедно с човешкия мозък мрежа, се явява по същество безжичен интерфейс мозък-компютър, използван по-рано в романите на писателя-футуролог Иън Банкс.

Във фантастичните романи такава симбиоза позволява не само обмен на информация между човек и машина, но в някаква степен „възкръсване“ на индивида след неговата физическа смърт.

През 2015 г. група учени ентусиасти публикуваха в сп. Nature Nanotechnology резултати от изследване на интерфейс между компютрите и биологичните мрежи. С помощта на игли беше имплантирана електроника в кръвта на лабораторни мишки. Животинките оцеляха, а учените успяха да наблюдават мозъчната им активност. По-късно, в научното списание Smithsonian Magazine се появиха информации, че военните проявяват интерес към разработката.

Илън Мъск, основател на Tesla и SpaceX, обяснява новото си увлечение в проекта Neuralink като опит да предотврати превръщането на човека в домашен любимец на изкуствения интелект. По неговите думи, изкуственият интелект се развива много по-бързо от човечеството.

Цифров слой, работещ в симбиоза с човешкото тяло, може да съкрати изоставането, смята Илон Мъск. Както в научната фантастика, чипът ще се имплантира в човека през кръвта и по-точно – чрез югуларната вена.

Neuralink е регистрирана в Южна Калифорния като компания за изследвания в областта на медицината. Илон Мъск планира да финансира самостоятелно новото си начинание, без да привлича инвеститори. В последните седмици Neuralink активно набира учени за екипа си.

Коментари по темата: „Илон Мъск мечтае за цифров суперчовек”

добавете коментар...

  1. На Дя

    Трябват ми пари .За мен и за глутницата.
    Искам да се влюча в платен експеримент за интерфейса – полиглот съм- 4-то ниво естествен, асоциативен, мога да лъжа ИИ /за до развивам/.Ако го зациклиш с фалшива мисъл – той заминава по трасето…
    Моля уведомете Мъск.
    /почитателка съм и на китайски криптохакери,макар,че не знам какво е ТОВА/

  2. Фофу

    И много озлобени защото знаят, че живеят в страната без бъдеще, страната на КГБ-ДС. Еднственото което им е останало е срещу шепа рубли да плюцат.

  3. ха

    Фофу действително не си е пил хапчетата, защото не схвана, че аз не плюя запада, а обратното – възхвалявам го.

  4. You can of course

    можеш, да – но ще ти трябват малко пари – няколко милиарда долара примерно 🙂

  5. :о)

    Ама така и аз мога…да седна с всички романи фантастика дето съм изчел и да почна да мечтая за това и онова…?

  6. ,)

    Като обеднеят хората, остават без лекарства. Ей докъде го докара Фофу, като не си пие хапчетата ,)

  7. Фофу

    А това са типичните герои на сегашният КГБ-ДС строй. Бедни, амбициозни с интелигентни господари и готови да плюят запада по всяко време и по всякакъв повод за шепа рубли.

  8. ха

    Това е типичният герой на сегашния либерастки строй. Богат, амбициозен, с достатъчно много интелигентни слуги, но той самият е не особено умен.

  9. Anonymous

    Този комплексар е въплъщение на злото.

  10. Фофу

    Ба в гората, ти не знаеш тия роботи каква гад са, и в гората ще те намерят. Намират те, шилото в тилната част и айде у в матрицата. А може вече и да сме у в матрицата. Два дни гоним кълбета за развлечение на роботите, на третят спомени, че нещо хапваме и седим пред компа

  11. Anonymous

    спасение : гората

  12. име

    Мъск, ако иска, може да си имплантира чип и *****

  13. AI2

    Ще си намериме майстора скоро. Домашен любимец на роботите е доста оптимистична прогноза 🙂

Коментар