Нивото на инфектираните смартфони се покачва

Смартфоните са главна мишена на вредоносните програми, сочат статистически данни

Делът на инфектираните с вируси смартфони достигна най-високата си стойност през 2016 г., по данни от доклада Nokia Threat Intelligence Report, публикуван тази седмица.

През октомври 2016 г. са били заразени 1,35% от всички смартфони, спрямо 1,06% за месец април. Това е най-високото ниво, регистрирано от 2012 г. насам, сочи статистиката.

Смартфоните са главна мишена на вредоносните програми – на тях се падат 85% от всички зарази на мобилни устройства през втората половина на 2016 г. Атаките през този период са се увеличили с 83%, в сравнение с първото полугодие, и като цяло за 2016 г. – с близо 400%, спрямо 2015-та.

Най-уязвими обаче са IoT устройствата. В края на 2016 г. ботнетът Mirai формира цяла армия от похитени IoT устройства за целите на три големи DDoS атаки, в резултат на които пострадаха известни уеб сайтове. Тези атаки извадиха наяве спешната нужда от по-надеждни средства за защита на IoT от бъдещи атаки и експлоатиране.

Устройствата на база Android продължават да бъдат основна мишена на атаки с вредоносен софтуер (81%), но iOS и други мобилни платформи също са подложени на интензивни атаки през втората половина на 2016 г. (техният дял от атаките е 4%).

Същевременно, намалява броят на заразените Windows системи, вкл. РС-та. През второто полугодие на тях се падат 15% от атаките със злонамерен софтуер, в сравнение с 22% през първата половина на годината.

Броят на атаките в стационарни мрежи продължава да намалява и възлиза средно на 10,7% през второто полугодие, в сравнение с 12% през първото. В същото време атаките от високо ниво – ботове, клавиатурни шпиони и банкови троянци – бележат ръст от 6%.

Коментар