Сътресения в Drupal, напуска водещ разработчик

Увлечението на Лари Гарфийлд по BDSM културата му коства мястото в Drupal (снимка: Drupal)

Тежък скандал се разрази в общността на Drupal – проект с отворен код, на който стъпват огромен брой уеб сайтове, а разработчиците, ангажирани със CMS системата, са над 100 хиляди.

Лари Гарфийлд, един от старшите разработчици и създател на архитектурата на Drupal, напуска проекта след 12 години работа за платформата. Той бил принуден да се оттегли от основателя на Drupal Дрис Байтерт, заради несъвместими с ценностите на общността възгледи, съобщи Slashdot.com.

По-конкретно, провинението на Гарфийлд е участието му в общността Gorean, основана от известния писател-фантаст Джон Норман. Поклонниците на неговото творчество споделят BDSM културата и в частност – сексуално поведение, при които мъжът доминира над жената по силата на своята природа.

Гарфийлд се защитава в блога си, че от дълго време работи с колеги-жени в Drupal и в никакъв случай не може да бъде наречен „женомразец“. По неговите думи, за проекта работят хора с различни възгледи и сега те се страхуват, ако възгледите им не съвпадат с корпоративната политика на Drupal. Това, според него, не е толерантно общество.

Дрис Бейтарт, от своя страна, посочва, цитиран от TechCrunch.com, че когато пристрастията станат твърде забележими и публични, той е длъжен да отчете тяхното спорно или негативно влияние върху проекта.

Коментари по темата: „Сътресения в Drupal, напуска водещ разработчик”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да им имам проблемите на тези, да не са възпитаници на Отворено общество? Drupal е една от малкото добри отворени CMS, остава сега да я прецакат заради надцакване на сексуалната им комплексарщина. К’во общо има Drupal с изперканите мокри блянове на основатели и разработчици? Байтерт явно си е въобразил, че вече е достатъчно велик да стане Морален Съдник. Сега Гарфийлд трябва да му го върне тъпкано, като заяви, че го пъдят като ЛГБТ 🙂 Аман от дивашка либерастия!

Коментар