Orange Pi Prime – подобрен едноплатков компютър

Платката Orange Pi Prime струва $30 и може да работи с Android и Linux

Нов микрокомпютър Orange Pi Prime, който се явява подобрен, но непряк наследник на Orange Pi PC 2, излиза н на пазара. Двата модела си приличат не само по разположението на компонентите, но и по SoC чипа Allwinner H5 с четири ядра Cortex A53 и GPU Mali-450MP4.

Orange Pi Prime, за който съобщава форумът на разработчика, идва с удвоен обем оперативна памет DDR3 – 2GB, но липсва флаш модул eMMC, като вместо това е предвиден слот за microSD карти с капацитет до 64GB.

Платката предоставя интерфейс HDMI 1.4 с поддръжка на CEC, композитен порт и микрофон. Освен мрежов контролер Gigabit Ethernet са налични безжични модули Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 4.0.

Разработчикът е предвидил три порта USB 2.0 и един micro USB за външен източник на захранване или диск с поддръжка на OTG. Захранване може да се подаде и към отделно гнездо от адаптер 5V/2A.

Orange Pi Prime e снабден с конектор MIPI CSI за свързване на камера с резолюция до 5MP, 40-пинов конектор, съвместим с Raspberry Pi, триконтактен UART, инфрачервен приемник, бутони за включване/изключване и презареждане.

Новият едноплатков компютър струва 30 долара и за него са достъпни образи на операционните системи Android, Ubuntu Desktop, Arch Desktop и Debian Desktop.

Коментар