Близо 90% ползват мобилни телефони зад волана

За един час пътуване водачите изразходват средно по около 3,5 минути с мобилното си устройство

Мащабно изследване на американската компания Zendrive разкри, че 88% от шофьорите ползват мобилни устройства, докато са зад волана.

Изследването обхваща 3,1 млн. водачи на МПС и е продължило три месеца, като през това време шофьорите са извършили 570 млн. пътувания с обща дължина 8 млрд. км. Никога досега не е провеждано толкова голямо проучване, отбелязва Android Headlines.

В близо 90% от пътуванията шофьорите са използвали в по-малка или по-голяма степен мобилния си телефон. За един час пътуване водачите са изразходвали средно по около 3,5 минути с мобилното си устройство. Така излиза, че от всички 8 млрд. изминати километри от тестовата група шофьори, 467 млн. км са пропътувани без достатъчно внимание за пътната обстановка.

Но дори и онези 2 секунди, които отнема преместването на погледа от пътя върху дисплея на смартфона, са достатъчни за повишаване на вероятността за катастрофа 20 пъти. През това време автомобилът, който се движи със скорост 90 км/ч, изминава разстояние, сравнимо с дължината на две баскетболни площадки.

В последните години броят на пътните инциденти, заради невнимание на шофьрите, нараснаха значително. Простото желание да се смени музиката от смартфона в крайна сметка може да струва живота на пътуващите в колата.

Коментар