Google е на път да постигне квантово надмощие

Нов чип, разработван от Google, може да осигури желаното квантово надмощие (източник: Google)

Google планира да направи още една голяма стъпка към практическото приложение на квантовите компютри. Поредният скок към новата ера на компютърни изчисления ще бъде осъществен до края на годината.

Това, което иска да постигне екипът на Google, отговорен за разработката на новия компютърен чип, е т.нар. „квантово надмощие”. С други думи, изпълняване на операции, които са отвъд възможностите на всеки друг конвенционален компютър.

Според ръководителя на екипа, Джон Мартинис, квантовото надмощие е постижимо с наличните в момента технологии. Един от факторите, които подкрепят неговата увереност, е създаването на различен, по-мощен квантов чип, по нови методи на изработка. Информация за квантовия чип публикува преди броени дни MIT Technology Review.

Обновените процеси за изработване на един такъв чип позволяват постигане на още по-малки размери, с по-малко проводници, което означава и по-ефективна работа. Доказателство за успеха на проекта може да даде резултатът от съревнование между новия квантов чип и някой от най-мощните суперкомпютри в момента.

Квантовите пресмятания се осъществяват чрез така наречените „кубитове” (qubits). Тези системи са способни да обработят огромни обеми от информация, използвайки противоречивите принципи на квантовата механика.

Google работи от няколко години по проект за създаване на квантов компютър. Последното устройство на компанията има 9 кубита, но за съревнованието с конвенционален суперкомпютър ще за нужни 49.

Джон Мартинис уверява, че след като вече има установен ефективен процес за изработка, екипът е преминал към създаване на дизайни с по 30 и 50 кубита.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Google е на път да постигне квантово надмощие”

добавете коментар...

  1. Димитър

    Аз пък имам спомен , че D-Wave 2 работеше с 2000 кюбита, от които 1000 използваеми (заради нестабилното си състояние и възможности за грешки)

  2. Wind

    Хич не съм фен на Google, но в случая въобще не ти разбирам логиката. Щом са купили патента значи е тяхно. Става дума за корпорация, а не за един човек, така че да… Google получава надмощието поне за момента.

  3. До Хардуерист

    Добре, че има коментари от такива “разбирачи”, че да ни открехнат вратите към истината… или към интелектуалната си комплексарщина…

  4. Хардуерист

    “Google е на път да постигне квантово надмощие”

    Серьозно ли ве ?

    Хубаво че канадските изобретатели на квантовия компютур от Д-Вафе им продадоха един такъв, че от Гугле-то да разберат какво означава туй чудо…

Коментар