Устройство извлича вода от пустинния въздух

Високата ефективност на новия влагоабсорбатор се постига чрез специален прахообразен материал (източник: MIT/Hyunho Kim)

Учени от университета Бъркли в Калифорния разработиха устройство, което може да кондензира атмосферната влага с невиждана досега ефективност.

Това, което различава устройството от наличните влагоабсорбатори е, че то не изисква електрическа енергия или наситеност на влага във въздуха. Ефективността му се постига с нов тип прахообразен материал, наречен метално-органична рамка.

Порестите кристали на този материал могат да улавят влага от въздуха толкова добре, че всеки килограм материал генерира около 3 литра питейна вода, дори и в пустинни условия, според публикация на MIT Technology Review.

Системата е проектирана така, че през нощта, когато е по-хладно, тя събира микроскопичните водни капки от въздуха, а през деня използва слънчевата светлина, за да ги кондензира към течна вода, която може да се консумира. Това значи, че хората, които живеят дори и на най-сухите места в света, могат да получат всичката им нужна питейна вода за ден.

За създателите на системата, нейното разширено приложение е мечта, която е на път да се сбъдне. Преди това обаче е необходимо материалът, използван за извличане на атмосферна влага, да бъде подобрен, тъй като в сегашния си вид килограм от него струва над $150.

Екипът, стоящ зад проекта, вече работи по вариант на технологията, която ще направи устройството достъпно за средностатистическото домакинство.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментар