Евтин сензор използва сателити, за да следи нивата на водата

Устойчив и надежден нов сензор следи нивата на реките чрез сателитни сигнали (снимка: Макан Карегар, Университет в Бон)

Сензорите за нивото на водата в реките служат на важна цел: предупреждават за наводнения и опасни условия за отдих. Сега учени твърдят, че са създали нов сензор, който не само е по-здрав и надежден от другите, но и значително по-евтин.

Според учени от германския университет в Бон, конвенционалните сензори за ниво на водата страдат от някои ограничения – повреждат се при наводнения, трудни са за отчитане от разстояние, не измерват непрекъснато нивата на водата или са твърде скъпи. Водени от д-р Макан Карегар, изследователите са разработили алтернатива, която няма подобни проблеми.



Устройството е под формата на антена, която е инсталирана в близост до река, извън водата. Непрекъснато получава GPS и GLONASS сателитни сигнали – част от всеки сигнал се получава директно от сателита, а останалата част идва индиректно, след като се отрази от повърхността на реката. Колкото по-надолу е повърхността спрямо антената, толкова по-дълго разстояние преминават отразените радиовълни.

Когато индиректната част на всеки сигнал се наслагва върху директно получената част, се получават модели на закъснението. Чрез анализиране на тези модели вграден микрокомпютър Raspberry Pi определя текущото ниво на водата с точност от около 1,5 см. Тези данни се предават на властите чрез съществуващи мобилни мрежи.

Цялата система струва само около 150 евро за изграждане и може да се захранва от слънчев панел. Всъщност един от сензорите се използва от две години на река Долен Рейн.

В момента технологията работи само на реки, които са широки най-малко 40 метра – в противен случай голяма част от отразения сигнал ще идва от сушата. Учените се надяват, че чрез усъвършенстване на софтуера на Raspberry Pi това ограничение може да бъде намалено значително. Както софтуерът с отворен код, така и плановете за устройството са свободно достъпни чрез уебсайта на проекта.

Коментар